Opinie

Accountantsdag? Wildschutdag!

Terwijl accountants massaal een rondedansje mochten doen, zo viel via twitter te begrijpen, had ook Wildschut haar gezellige onderonsje. Uit de tweets kreeg ik de indruk dat ik aan de Accountantsdag niet zoveel gemist heb, maar wat ik via de NBA events-app gezien heb was toch wat positiever.

Mijn onwetenschappelijke conclusie: de waarde van sociale media als basis voor oordeelsvorming moet niet overdreven worden.

Als Wildschut hebben we geen eigen hashtag, geen camera's en al helemaal geen eigen app, maar via onze blogjes kunnen we u toch wel wat vertellen. Zo hebben wij géén horlepiep gedanst. Onze lunch bestond uit een uitsmijter met ham, kaas, spek en eieren, dan heeft u de sfeer alvast te pakken.

We hebben natuurlijk ook wat inhoudelijks besproken. Heeft Wildschut zichzelf overbodig gemaakt, nu #tuacc er is bijvoorbeeld? Onze conclusie was dat veel van wat we wilden toen Wildschut begon in 2007 intussen wel bereikt is. Niet dat wij daar de hoofdaanjagers van waren, we kennen onze bescheiden plaats, maar we hebben er wel enige bijdrage geleverd.

Onze conclusie was dat we toch nog maar even door gaan. Met #tuacc zijn we echt meer dan blij, maar #tuacc is toch vooral een club van doeners, en Wildschut is eerder een platform van waaruit we proberen commentaar en visies te geven, out of the box en out in the field.

Een ander punt dat we hebben besproken is iets wat ons vanaf ons begin al heeft beziggehouden: het intellectuele debat.

Volkomen terecht dat Tom Nierop recent waarschuwde voor wetenschapsfetisjisme, maar aan de andere kant, het zou niet verkeerd zijn als discussies net iets meer argumenten mee krijgen dan "ik voel aan dat het zo is, en dus is het zo".

De Big 4, NIVRA, NOvAA, het 'accounting establishment', zijn niet het Evil Empire. De mkb-accountants zijn niet een soort zielige groep verworpenen der aarde. En die benadering klinkt naar ons idee net iets te vaak.

Steeds maar weer hameren op scheiding van controle en advies of roulatie, zelfs in het licht van wetenschappelijk onderzoek dat echt een andere kant op wijst, is niet echt zinvol. Een reeks beweringen zonder onderbouwing doen, na 28 vragen met een reactie komen en daarin vrijwel alle gestelde vragen negeren en geen onderbouwingen leveren, draagt niet bij aan een zinvolle discussie.

Het doet wat denken aan een commentaar dat ik recent hoorde van een Duitse journalist in Nederland (ik parafraseer uit het hoofd): Jullie Nederlanders hebben geen debatcultuur. Vanuit het idee dat je alles maar mag zeggen denken jullie dat een mening roepen genoeg is. Wie daar iets tegenin brengt moet zwijgen, want er is toch zeker vrijheid van meningsuiting? Maar het gevolg is dat een Nederlands debat weinig meer is dan het zo hard mogelijk roepen van je eigen mening.

Volgende keer gaan we proberen of we een minister op onze dag kunnen krijgen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.