Opinie

Twitteren is leuk, nu de handen uit de mouwen

De twitterende accountants, bekend als tuacc, hebben er inmiddels een paar leuke bijeenkomsten op zitten. Gezellig, leerzaam, de geest scherpend, en prima bitterballen. U begrijpt, hier spreekt een tevreden mens.

De NBA laat aan alle kanten merken dat ze het tuacc-initiatief serieus neemt. Ook de pers, met name het Financieel Dagblad benadert tuacc bijzonder welwillend.

Wat dat in de praktijk betekent zal nog moeten blijken, maar ik wil wel alvast één voorspelling doen. Als tuacc een gezellig clubje blijft waar veel dagdromen en klagen mogelijk is, maar waar geen concrete voorstellen worden ontwikkeld, dan kan het over pakweg een jaar in de hoge stapel van "leuk idee, nooit meer iets van gehoord eigenlijk" worden gelegd.

Regelmatig, héél regelmatig, hoor ik accountants en hun medewerkers klagen over systemen van kwaliteitsbeheersing. Recent kwam ene 'senior staffer' hier weer mee in reactie op een opiniestuk op deze site.

Persoonlijk denk ik dat die klachten veelal terecht zijn. Ik zie te veel kantoren die hun kwaliteitsbeheersing formalistisch inrichten, daarbij te veel vertrouwen op het invullen van formulieren en te weinig aandacht geven aan soft controls, aan bedrijfscultuur, aan kantoorfilosofie en -beleid, aan opleiding en training in ethische kwesties, fraudebewustzijn, professioneel-kritisch denken et cetera.

Als die klachten breed leven, als de oplossingen met een béétje creatief denken redelijk makkelijk te vinden zijn, en als er een platform bestaat waar die oplossingen besproken kunnen worden en concreet kunnen worden gemaakt, dan zou je zeggen: dat moet storm lopen. 

De tuacc-workshop die precies hierover gaat, op 23/3, zou op dit moment dus al zo ongeveer overtekend moeten zijn, zou je denken. Ik kan u verklappen, dat is niet het geval. U kunt hier de actuele stand zien: www.tuacc.nl. Toen ik dit schreef waren er twee deelnemers, waaronder ikzelf.

Ik ben oprecht benieuwd hoeveel mensen uiteindelijk willen meedenken en meewerken aan veranderingen waar zoveel accountants om zitten te springen, naar hun eigen zeggen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.