Opinie

De Franse revolutie

Goed, Barnier heeft dus de revolutie naar het accountantsberoep gebracht. De guillotine voor de big 4-adel, we krijgen gelijkheid, vrijheid en broederschap!

Nu weten we inmiddels dat de vorige Franse revolutie in de la grande terreur een wat minder broederlijk gevolg kreeg en dat de Engelsen en de Duitsers de revolutie enige beperkingen hebben opgelegd, maar laat dat de pret van deze vergelijking niet drukken. 

Laten we eerst eens zien wat het revolutionaire gehalte van Barnier eigenlijk is. Gezien de heftigheid van de reacties moet dat wel heel wat zijn. 

Ik hoop dat u mij niet kwalijk neemt dat ik voorstellen om de informatievoorziening van de accountant genuanceerd uit te breiden niet zo revolutionair kan vinden. 

Een verbod op het leveren van adviesdiensten aan auditklanten is alleen een stevige aanscherping van wat er al was.

Een audit-only firm, dat zou revolutie zijn, maar als ik het goed lees gaat dat niet zo snel gebeuren. De aangelegde criteria komen op mij overigens volstrekt arbitrair over, maar ik moet de onderbouwing nog lezen, dus mogelijk valt dat mee. 

Verplichte kantoorroulatie bij de oob's vind ik wel een beetje revolutionair. Als iemand me in de tijd dat de WTA werd geschreven had gevraagd of dat een goed idee was, zou ik nee hebben gezegd. Maar inmiddels ben ik wel overtuigd geraakt van de potentiele kwaliteitseffecten van een dergelijke maatregel. 

Joint audits komen er niet. Gelukkig maar, aangezien er bijzonder goede redenen zijn om dat niet te willen. De niet-big four kantoren die dat wellicht heel zielig voor zichzelf vinden krijgen wel nog een leuke schijn-steun in de rug. 

Laat ik maar ophouden, ik zie al met al weinig echte revolutie. Op een ding na: Barnier wil de ISA Europa-breed invoeren, maar met de mogelijkheid voor landen om deze nationaal uit te breiden. 

Misschien valt het niet zo op, maar dat is dus wel degelijk revolutionair. Het betekent namelijk dat landen hun nationale beroep kunnen beschermen tegen collega's uit andere landen. Puur protectionisme, en puur tegengesteld aan de bedoelingen van de Europese markt. 

De geschiedenis leert dat met name de Engelsen zich daar tegen verzetten. En volkomen terecht. Als ik dus enige voorspelling mag doen: zet in Waterloo de klapstoeltjes maar vast klaar, popcorn en frisdrank er bij, en we kunnen gaan kijken hoe een Franse revolutie gesmoord gaat worden. 

Iemand die een weddenschapje aandurft?

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.