Opinie

Innovatie, een meetinstrument en de NBA

Stel je eens voor dat iemand een vrij geniaal idee heeft, waardoor hij een meetinstrument heeft kunnen ontwikkelen dat de kwaliteit van je werk op een belangrijk onderdeel enorm zou kunnen verbeteren.

Het desbetreffende instrument is oorspronkelijk in een academische setting ontwikkeld, maar uit commerciële motieven is de eindontwikkeling bedrijfsmatig aangepakt en geheim gehouden. 

Stel nu dat de bedenker van dit instrument zich keer op keer op keer op keer aan het accountantsberoep presenteert, laat zien dat zijn instrument had kunnen werken in gekende casussen, en de beroepsorganisatie vraagt om zijn instrument gewoon eens te testen. 

Wat zou een beroepsorganisatie die innovatie hoog in het vaandel heeft staan dan doen, denkt u? Ik zou denken dat je die test dan uitvoert, en bekijkt of dit nieuwe meetinstrument geschikt kan worden gemaakt voor het beroep. Want stel nu eens dat het werkt, en je kunt daarmee zowel de kwaliteit als de relevantie van het beroep op een voor het publiek relevante wijze op een hoger plan brengen, dan is dat toch prachtig? 

U begrijpt dat ik verwijs naar de OK-score van de heer Okkerse die, als ik het goed begrijp, ondanks hevig aandringen, voorlopig door de NBA genegeerd wordt. 

Toen Marc van Hilvoorde (ook Wildschut) en ik enige tijd geleden het NIVRA benaderden met een idee voor het sterk verbeteren en democratiseren van het regelgevingstraject van de beroepsorganisatie op basis van massale samenwerking, met behulp van slim inzetten van ICT, was het enthousiasme niet bepaald enorm te noemen, maar we mochten ons verhaal komen doen. 

Vervolgens nooit meer serieus iets van gehoord, en Marc en ik hadden na die ervaring ook niet direct de aandrang om er nog veel meer energie in te steken. Het was wat ons betreft sterk 'graag of niet'. 

Grappig genoeg zien we dat inmiddels de twitterende accountants (tuacc) op basis van vrijwel precies hetzelfde model in beweging zijn gekomen, en dit initiatief wordt door de NBA omarmd. Ik ben benieuwd of de NBA nu ook doorpakt, en niet alleen blij is met de inhoud die tuacc levert, maar ook inziet dat de vorm mogelijkheden biedt voor processen binnen het beroep die aan verbetering toe zijn. 

Marc en ik hebben het NIVRA daar al een aardige tijd geleden wat mogelijkheden voor geschetst. Dat het systeem kan werken, bewijst tuacc. Dat hier potentieel grote innovatieve voordelen zijn te behalen, hebben we al aan het NIVRA laten zien. 

U begrijpt, Marc en ik wachten geduldig op een uitnodiging om alsnog serieus bij te dragen aan deze innovatiemogelijkheid. 

Zit ik nu zuur te doen? Dat is niet de bedoeling. Ik zie binnen het NBA bijzonder innovatieve ontwikkelingen, zoals de elektronische handtekening of de sectorale management letter. Ook binnen het beroep zijn prachtige ontwikkelingen gaande, bijvoorbeeld in de absorptie van nieuwe technieken als SBR/XBRL, of het hervinden van de natuurlijke adviesfunctie van de accountant. 

Vanuit de wetenschap dat de beroepsorganisatie innovatie belangrijk acht, en hierin een duidelijke rol voor zichzelf ziet, is deze blog dus niets anders dan een poging een kleine bijdrage te leveren aan het attent zijn op kansen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.