NBA

Bijgepraat

Te midden van alle berichtgeving over ons beroep werd ik recent vooral getroffen door een artikel in een zaterdageditie van het FD. Een vrouwelijke ondernemer, type 'doorzetten ook als het tegenzit', is daarin erg kritisch over haar vroegere accountant.

‘Geloof nooit klakkeloos een accountant, houd alles zelf bij', aldus de kop. Het is een boeiend artikel over een gedreven ondernemer. Ze heeft inderdaad een slechte ervaring gehad met haar accountant, wat haar een onverwachte en forse naheffing van de Belastingdienst opleverde. Vanuit die optiek kan ik haar gevoel begrijpen. Maar als accountant in het mkb geloof ik tegelijk van harte in onze meerwaarde voor ondernemers. Hopelijk raakt genoemde ondernemer nog eens overtuigd van die meerwaarde, als haar kaaswinkels succesvol blijven groeien. Ik heb haar namens de NBA in ieder geval maar even een briefje geschreven. 

Het zijn mindere jaren, ook in het mkb, al gloort er weer iets aan de horizon. Accountants moeten zich dubbel inspannen om hun cliënten bij te staan. Innovatie, duurzaamheid, horizontaal toezicht, digitale informatiestromen: het zijn nieuwe gebieden waar een accountant zijn of haar meerwaarde kan bewijzen. Net als op vertrouwde terreinen als financiering, optimaliseren van de administratieve organisatie of fiscale vraagstukken. 

Ook veel accountantskantoren hebben in het afgelopen jaar een stapje terug moeten doen. Niet verwonderlijk, maar gemakkelijk evenmin. Gelukkig zijn de eerste vooruitzichten voor 2011 weer wat gunstiger. Het is in mindere tijden goed om op de kleintjes te letten, maar daarbij moeten we onverminderd scherp blijven op de kwaliteit van ons werk. Dat bewijst het bovenstaande voorbeeld maar weer. Het Plan van Aanpak van de NBA is wat dat betreft zeker ook bestemd voor de mkb-praktijk. 

Goede of slechtere tijden, in alle gevallen mag u optimale ondersteuning verwachten van uw beroepsorganisatie. Als NIVRA en NOvAA zijn wij nog altijd druk doende om de nieuwe NBA vorm te geven, al gebeurt dat inmiddels wat meer achter de schermen. 

Bij sommige NOvAA-leden proef ik enige vrees voor het ondersneeuwen van hun mkb-praktijk in die grotere NBA-organisatie. Mede daarom hebben wij recent tijdens een reeks bijeenkomsten in het land de leden (AA's én RA's in het mkb samen) bijgepraat over de voortgang van de fusie. De beide bureauorganisaties zijn samengevoegd, het oude NOvAA-pand in Den Haag staat te koop. Het eerste zware adviescollege van de NBA, dat voor beroepsreglementering, is benoemd, evenals de subcommissies. Dat is nog niet het geval bij de diverse ledengroepen. U kunt uw stem dus nog laten horen. 

En dan de nieuwe accountantswet. Na de consultatiefase en het verwerken van de commentaren gaat het aangepaste wetsvoorstel begin maart richting de ministerraad en daarna naar de Raad van State. Als alles meezit zou het nog voor het zomerreces naar de Tweede Kamer kunnen worden gezonden. Mogelijk echter zorgt de huidige discussie over het Europese groenboek voor enige vertraging. Als NBA blijven we hopen op 1 januari 2012 als ingangsdatum van een nieuwe accountantswet, maar het wordt krap. We houden u op de hoogte. 

Diana Clement

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het maartnummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Diana Clement is waarnemend voorzitter SRA en naast partner ook lid van het Dagelijks Bestuur bij Borrie. Eerder was ze voorzitter van de NOvAA en plaatsvervangend voorzitter van de NBA. In 2014 was ze lid van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.