Opinie

Passie(f)

Passie. Het woord wordt de laatste tijd regelmatig gebruikt, in ieder geval op accountant.nl. Marco Moling schreef onlangs dat het zijns inziens bij vele accountants het meest ontbreekt aan passie.

Als voorbeelden noemt hij het lage aantal accountants dat zich mengt in de vele discussies die ons beroep in gevaar brengen, dat wenst actief betrokken te worden bij activiteiten van hun beroepsorganisatie en dat in staat is om in hun vrije tijd mee te denken over de ontwikkelingen in het beroep.

Ik beschouw mijzelf, al dan niet terecht, graag als een accountant die zowel passie, vakinhoud als communicatieve vaardigheden heeft. Ik liet mijn passie voor het vak onder meer blijken door de afdelingsvergadering van 7 juni 2012 van de afdeling Zuid bij te wonen, de tweede bijeenkomst waarbij ik dit jaar aanwezig zal zijn. Mijn interesse werd enerzijds 'getriggerd' door sprekers als Dirk ter Harmsel, Ruud Dekkers, Anne-Marike van Arkel en Frans van Schaik en anderzijds door het onderwerp professioneel-kritische instelling.

Naast deelname aan activiteiten van de beroepsorganisatie had ik dezelfde dag ook de vakinhoud en communicatieve vaardigheden nodig bij de eindbespreking van wellicht wel een van mijn leukste cliënten. Het werk gaat immers ook gewoon door. Druk, druk, druk, zou Marcel Pheijffer zeggen.

En dat zal voor vele accountants (in spé) gelden, hetgeen Marco Moling zich ook realiseert gezien zijn referentie naar 'spaarzame vrije tijd'. Na mijn eigen afstuderen meende ik dat nu eigenlijk pas echt tijd ontstaat (of wordt vrijgemaakt) om mij meer in het debat te mengen, wat in het verleden, zoals voor veel jonge(re) beroepsgenoten geldt, altijd een grote 'uitdaging' bleek.

Marcel Pheijffer scheef eind 2011 niet voor niets dat "Het probleem van het accountancydebat is echter dat het veelal wordt gevoerd door de usual suspects."

En Arnout van Kempen, die de vraag stelde 'Doen we nog mee?', zal wellicht teleurgesteld huiswaarts keren wanneer er bij de volgende ledenvergadering geen moties worden ingediend. En eerlijk is eerlijk, zelf zal ik op 28 juni 2012 ook schitteren door afwezigheid, want laat ik nou net die dag mijn verplichte PKI-cursus volgen.

Eenvoud, passie en kennis. Pieter de Kok beschrijft deze basis als het DNA van Tuacc en zijn persoonlijke visie op het mooiste vak. Een visie die ik zeker deel, net zoals ik de kern van het betoog van Marco heel goed kan volgen. Maar één ding is deze mkb-accountant, tevens freelance docent en praktijkscriptiebegeleider, ook overduidelijk: je kunt niet alles bijhouden, overal bijzijn en altijd op je tenen lopen.

Hoeveel accountants hebben gekozen om te excelleren binnen hun vak? Mogelijk in tegenstelling tot anderen kom ik er ruim voldoende tegen. Directe collega's die mij op dagelijkse basis helpen kwalitatief goede dossiers binnen redelijke termijnen op te leveren, zeker ook buiten het negen-tot-vijf kader, en die gelijktijdig trachten voldoende tijd aan hun studie te besteden om achterstanden te voorkomen. Collega's die in sommige gevallen ook regelmatig sporten, een vriendin of vrouw hebben die thuis op hen wacht en die, hoe ongekend ook, graag de EK-wedstrijden op tv volgen wanneer Nederland speelt.

Ik prijs mij gelukkig dat ik ben omringd door zoveel bevlogen accountants, zelfs al zie ik hun namen niet terug op een podium als Accountant.nl of loop ik ze niet tegen het lijf bij een afdelingsvergadering of op een Tuacc-bijeenkomst. Dat ze niet met alle activiteiten meedoen, is niet passief. Spaarzame tijd moet eenvoudigweg over meer passies worden verdeeld.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Johan Nelemans is extern accountant bij ESJ Audit & Assurance BV. Hij was de eerste voorzitter van de adviesgroep young professionals van het toenmalige NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.