Opinie

Doen we nog mee?

Recent mocht ik optreden als docent voor de cursus PKI (in dit geval gegeven door de SRA). Daar ontstond, laten we het vriendelijk houden, enige discussie over de vraag of een verplichte cursus PKI nu de oplossing moet zijn voor de problemen die het beroep raken.

Als docent van een verplichte cursus heb ik daar natuurlijk een makkelijk antwoord op: als u meent dat het bestuur van uw beroepsorganisatie het niet goed doet, laat u dat dan even weten bij de ledenvergadering? Zowel NIVRA als NOvAA, en straks de NBA, worden geregeerd door de leden, mocht dat iemand ontschoten zijn. 

Maar makkelijke antwoorden zijn iets te makkelijk natuurlijk. Uit de discussie die volgde kwam naar voren dat verschillende accountants van mening waren dat je geen cursus verplicht moet stellen voor al die accountants die hun werk goed doen, maar dat je hard moet doorpakken als accountants het fout doen. 

Mijn vraag: betekent dat dat u vindt dat SRA, NOvAA, NIVRA en AFM bij geconstateerde tekortkomingen direct naar de tuchtrechter moeten stappen? En het antwoord was: jazeker! 

Prima, ik reken op boter bij de vis. De betreffende accountant, gesteund door al die accountants die menen dat zij niet met een cursus moeten worden opgescheept waar zij niets aan hebben, terwijl de boosdoeners ongestraft door kunnen gaan, zal ongetwijfeld bij de eerst volgende ledenvergaderingen van SRA, NOvAA en/of NIVRA een motie van deze strekking indienen. 

Graag wijs ik ook even op een mogelijkheid om 'de baas van de AFM', het ministerie dus, te laten weten hoe het allemaal beter moet. Sinds december 2011 staat een consultatievraag open waar u alles in kwijt kunt. De consultatie sluit over pakweg twee weken, en tot op heden zijn er al 4 (VIER) inzendingen: twee kennelijk privépersonen, één naamgever van een accountantskantoor, en één hoogleraar (nee, niet degene die u nu denkt). 

In de komende twee weken zullen ongetwijfeld talloze hoogleraren, grote kantoren, middelgrote kantoren en kleine kantoren, alsmede accountants vanuit hun persoonlijke betrokkenheid bij het beroep nog gaan reageren. 

Wist u trouwens dat u via de site van uw beroepsvereniging ook nog een bijdrage kunt leveren aan het onderwijs en de wetenschap? 

Ik heb uit hobbyisme en uit professionele motieven me aardig verdiept in de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep. Recent kreeg ik van een inmiddels ruimschoots gepensioneerde accountant een stapeltje oude verslagen van NIVA-vergaderingen (inderdaad, van vóór de WRA dus). Wat me daarin opviel was de inhoudelijke discussie, de passie voor het beroep ook, de wens van beroepsbeoefenaren om richting te geven aan wat zij duidelijk zagen als hun beroep. 

U voelt al wel waar ik naar toe wil, en daarom zeg ik meteen maar: ja, ik snap ook wel dat niet alle twintigduizend accountants in ons land de tijd, zin, energie en betrokkenheid hebben om naar iedere Algemene Ledenvergadering te komen en op iedere vraag, iedere consultatie te reageren. Dat is ook nergens voor nodig. 

En ja, ik snap dat de enkelingen die al erg veel energie steken in hun bijbanen als hoogleraar, in initiatieven als #tuacc, grenzen hebben en niet overal tijd in kunnen steken. 

Maar ofwel het accountantsberoep blijft wat ze van oorsprong was, een beroep van de leden, ofwel u accepteert dat ‘ze' voor u beslissen.

Ik kijk uit naar de moties die bij de volgende ledenvergadering worden ingediend.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.