Opinie

De cfo-functie is 'systemically corrupt'

Als er één financiële poortwachter is die het tumult van de dotcomcrisis en de financiële crisis 2007-2012+ verbazingwekkend goed heeft doorstaan, dan is het wel de cfo.

Hierbij deel ik u mede dat in het kielzog van de financiële crisis - nu vervolgd door de ondenkbare Liborgate-samenzwering, de MF Global-perikelen en de Vestia's van deze wereld - de functie van cfo, vooral voor instellingen die geld uit geld maken, zowel in zijn ontwerp als zijn werking vanuit systemic perspectief niet alleen rot en corrupt is tot op het bot, maar ook vanuit het bot.

Als u dit een onverantwoorde generalisering vindt, dan ben ik gaarne bereid dit tot bij de Tuchtraad uit te vechten. 'Gaarne' omdat ik meen dat zo'n procedure het publiek belang zou dienen.

Mijn verdediging vindt u terug op diverse plaatsen op deze site, met name mijn blog van vorig jaar over dit onderwerp. Make my day!

Het feit dat het structureel disfunctioneren van de cfo-functie onze formele financiële poortwachters - de toezichthouders en openbare accountants - nog niet eerder is opgevallen, heeft alles te maken met 'regulatory capture' en een intrinsiek tekort aan gumption vanuit het accountantsberoepwanneer het op essentialia aankomt.

Want onze management letters staan wel bol van waarnemingen over onverenigbaarheid van functies, maar alleen zolang het de machtspositie van de cfo niet raakt.

Immers: Stel je voor dat hij/zij boos zou worden?

De informele poortwachters, de corporate good governance praatclub, de pers en 'academia' hebben ieder voor zich hun eigen redenen het deze kernfunctie in ons financieel systeem niet al te moeilijk te maken.

'Academia' in het bijzonder, professoren met of zonder gouden koorden naar accountantskantoren (N.B. Business Schools die cfo's opleiden en budgettair afhankelijk zijn van hun goeddunken) preken uitbundig, ex cathedra, overfunctiescheiding tussen de (geld)beheersfunctie en de registrerende functie. Maar ze laten het even structureel afweten wanner we blind kunnen zien dat het systemically niet werkt.

Vandaar mijn zomergroet van het jaar 2012:

Denk aan Libor, off balance sheet accounting, woningcorporaties, kredietcrisis, JP Morgan en wat al niet meer: de cruciale prudentiële poortwachtersfunctie van cfo geeft geen sjoege als het er werkelijk om gaat.

Tijd om eens een bazooka door die cfo-functie te sturen. Het is geen probleem om daarna de stukken op te rapen en er iets beters van te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.