NBA

Young Prof laat je horen!

Op de avond van de presentatie van ons discussierapport Toon aan de Top (voor de door mij gewaardeerde discussie zie verderop op deze site) was ik aanwezig bij het NBA Young Profs Jaarevent 2012. Mij was gevraagd om via prikkelende reacties op een aantal stellingen de zaal tot een stevige discussie te verleiden, maar ook om duidelijk te maken dat wij de input van Young Profs waarderen en vaak node missen.

Dus begon ik maar eens te vragen wie er die ochtend het FD had gelezen (te weinig), wie het Toon aan de Top rapport al kende (nog minder) en wie zich al in de discussie had gemengd (niemand). Met vervolgens uiteraard mijn stelling dat Young Profs niet de tijd nemen om zich te laten horen en dus niet moeten klagen als ze niet worden gehoord.

Dat riep uiteraard een aantal reacties op maar minder dan ik had gehoopt. Want ik zou best een beetje verontwaardigd zijn geweest om zo door een voorzitter, die zelf allang geen Young Prof meer is, populistisch in de hoek te worden gezet.

Een belangrijke constatering is dat Young Profs veel hebben bij te dragen maar dat ze daar nog niet actief mee bezig zijn. Er was bijvoorbeeld kritiek op het MKB-visiedocument ("stoffig") die het document echt verder kan brengen. Ook heeft de NBA qua structuur maatregelen genomen om de drempel voor de Young Profs zodanig te verlagen dat zij gehoord worden en zich ook gehoord voelen. Niet voor niets hebben de Young Profs met Karin van Wijngaarden een vertegenwoordiger in het NBA-bestuur.

Uit de reacties bleek ook dat de werkgevers het vaak niet waarderen als Young Profs zich in de discussies over het beroep mengen. Zeker niet als dit op de site met naam en toenaam gebeurt. Aangegeven werd zelfs dat dit negatieve repercussies zou hebben voor je carrière. Op mijn stelling dat je dat als Young Prof toch niet pikte werd mij tijdens de borrel achteraf duidelijk gemaakt dat als je één of twee keer hebt geprobeerd om in je werkomgeving met nieuwe ideeën te komen, en daar geen behoefte aan is, dat je er dan geen moeite meer voor doet. Begrijpelijk vanuit de positie van de Young Prof maar onbegrijpelijk vanuit de werkgever.

Daarbij heb ik de zaal geprikkeld door te poneren dat AA's en RA's een eigen onafhankelijke mening dienen te hebben. Reactie was: die hebben we ook wel, maar we vinden onze carrière belangrijker dan een bijdrage aan het beroep. Mijn punt dat je door het leveren van die bijdrage ook een betere professional wordt was volgens mij iets waar nog niet iedereen over had nagedacht.

U begrijpt dat ik een dergelijk signaal niet kon laten passeren. Daarom heb ik het NBA Young Prof-bestuur gevraagd om advies uit te brengen hoe hiermee om te gaan en de zaal beloofd dat de NBA dat advies met de kantoren zou bespreken. Het lijkt me een goed begin om de Toon aan de Top binnen het beroep aan de orde te stellen want zoals ik al eerder meldde is daar nog wel wat huiswerk te doen.

Mijn advies aan de Young Profs was dat je in deze cruciale fase van het beroep je stem moet laten horen. Dat kan op verschillende manieren via de site maar ook in (NBA Young Prof) adviescommissies. Ik vind dat Young Profs hier een haal- maar ook een brengplicht hebben.

Tenslotte gaat het over jullie toekomst!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.