Opinie

Nuff said

Een jaar geleden sprak ik bij het delen van mijn goede voornemens het vertrouwen uit dat het mooiste vak en de mooiste opleiding zich in positieve zin verder zullen ontwikkelen. Op een vaktechnisch WebOnly-artikel na, heb ik sinds 16 augustus echter geen bijdragen meer geschreven om dit te helpen stimuleren. Gebrek aan tijd? Aan inspiratie? Geen van beide.

Er was de afgelopen vijf maanden eerlijk gezegd 'weinig nieuws onder de zon'.

Natuurlijk zijn er diverse opiniebijdragen geschreven, maar veelal werden de bekende onderwerpen behandeld, variërend van negatieve nieuwsberichten over onvoldoende functionerende accountants(organisaties), de noodzaak van een professioneel-kritische instelling, tot de behoefte aan klantgerichte accountants. Onderwerpen die al langer werden bediscussieerd of blijven terugkeren, net zoals de verwerking van derivaten (en renteswaps in het bijzonder) en natuurlijk de (inrichting van de) accountantsopleiding.

Er wordt wel over innovatie geschreven. Denk maar aan het verder integreren van ICT in de accountantsopleiding of de controleverklaring nieuwe stijl, waarin een expliciet oordeel over de continuïteit van een onderneming wordt gegeven en die voor elke onderneming wordt toegespitst op relevante feiten en omstandigheden. Het doet wel afvragen of het alleen bij schrijven blijft.

De controleverklaringen die worden uitgebracht, lijken nog verdacht veel op de in de HRA opgenomen voorbeeldteksten. De toepassing van data-analyse en andere moderne technieken komt, voor zover ik kan waarnemen, maar mondjesmaat op gang.

Om over de accountantsopleiding nog maar te zwijgen, zoals twee NBA Young Profs laatst weer onder de aandacht brachten. Polderen brengt de accountant en het accountancyonderwijs niet verder, aldus de boodschap.

De discussie in het beroep heeft met deze website een prachtig platform gekregen. Maar het is vooral een interne discussie binnen de beroepsgroep. En vooralsnog lijkt die interne discussie echte innovatie nog geen vliegende start te geven.

Wanneer gaan we er gewoon mee beginnen? Brengen we een echt informatieve controleverklaring uit? Gaan we echt aan de slag met risicorapportering? Want als het alleen bij praten blijft, verwordt dit platform tot een bundeling van nietszeggende clichéschrijverij. Nuff said.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Johan Nelemans is extern accountant bij ESJ Audit & Assurance BV. Hij was de eerste voorzitter van de adviesgroep young professionals van het toenmalige NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.