Opinie

Aanpassing verklaring accountant innovatief

Applaus voor de plannen van de internationale regelgevende instantie voor accountants (International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB) om van de controleverklaring een echt communicatiemiddel te maken.

Enerzijds door het oordeel over de continuïteit van een onderneming te expliciteren. Anderzijds door de verklaring voor elke onderneming toe te spitsen op relevante feiten en omstandigheden. Maatwerk dus; weg met nietszeggende ­clichéschrijverij.

Met deze innovatieve voorstellen zetten we als sector wereldwijd een wezenlijke stap vooruit. Stakeholders vragen immers al een poos om meer inzicht in de kwets­bare plekken van een onder­neming en hoe de accountant daar in zijn controle op anticipeert. 

Onlangs opende het FD met een uitgebreid artikel over deze nieuwe voorstellen van de IAASB. In dat artikel lazen wij naast positieve reacties ook terughoudendheid. Een expliciet oordeel te geven over de continuïteit van de onderneming roept bij sommigen de zorg op dat dit te veel voor de muziek uit loopt. 

Het is koudwatervrees voornamelijk bij vertegenwoordigers uit landen waar de claimcultuur hoogtij viert, zoals de Verenigde Staten. Wij zien echter vooral kansen om de toegevoegde waarde van de controleverklaring voor het brede publieke aanzienlijk te ­versterken. 

Een positieve uitspraak van de accountant over de continuïteit van een onderneming vereist wel als basis dat het bedrijf zijn ­risicorapportering op orde heeft. De voorstellen voor een wezenlijk andere manier van rapporteren zijn daarmee ook een oproep aan directies van ondernemingen: It takes two to tango. 

Het is een oproep tot focus en versterking van de rapportering over actuele risico s waaraan de ­organisatie bloot staat in de toelichting op de jaarrekening en in het jaarverslag. 

Deze versterking kan de directie bereiken door het benoemen van tastbare risico's en door deze ­risico's nader te onderbouwen met feitelijke marktgegevens en informatie over de verschillende risico's, samenhangend met het verdienmodel. 

Ook het vermelden van de ­potentiële impact op de financiële structuur en toekomstige kas­stromen zou het inzicht aanzienlijk versterken. Versterking van het inzicht gebeurt ook door het benoemen van de concrete ­beheersmaatregelen die de ­onderneming treft om risico's te ­mitigeren. Voor de accountant vormt deze mate van risicorapportering een basis voor zijn positieve oordeel over de continuïteit. 

Omarmen dus die voorstellen voor een nieuwe controleverklaring en pak tegelijkertijd door met risicorapportering.

Deze opinie is ook gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 15 oktober 2012

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Barbara Majoor is hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en partner bij Deloitte.

Rik Roos is partner bij Deloitte. Hij vervult de functies van audit risk leader en national professional practice director.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.