NBA

Onderscheid in het mkb

De gebruikelijke weekendpost vanuit de NBA, met te lezen stukken voor het bestuur, stemde afgelopen maand niet echt tot grote vreugde.

De mailbox liep over van vast te stellen verordeningen: de verordening op de ledenvergadering, op het bestuur, op de ledengroepen, op de afdelingen en kringen, op de Raad voor Toezicht, op de gecombineerde praktijkopleiding en op de arbeidsvoorwaarden voor het NBA-personeel. Dat krijg je als de eerste Algemene Ledenvergadering van onze nieuwe beroepsorganisatie in zicht komt (24 juni 2013).

Natuurlijk zijn veel van die verordeningen niet drastisch gewijzigd ten opzichte van de bestaande versies, maar je moet er toch weer doorheen. Ze geven immers helderheid over de manier waarop we met elkaar omgaan. Ook de nieuwe VGBA zal op de agenda van die ALV komen te staan, maar niet ter besluitvorming. Op verzoek van vele leden zal de VGBA in combinatie met de nieuwe onafhankelijkheidsregelgeving worden behandeld, en die laatsten zijn nog niet afgerond. De besluitvorming zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden in een extra ledenvergadering in december.

Ook op een andere manier was er aandacht voor regelgeving binnen het bestuur. Namens NEMACC (het kenniscentrum voor de mkb-praktijk van NBA en Erasmus Universiteit Rotterdam) mocht ik de uitkomsten van een onderzoek naar de ervaringen met onze regelgeving aanbieden aan collega Huub Wieleman. Hij zal het Adviescollege voor Beroepsreglementering en de Ledengroep Openbaar Accountants vragen vervolg te geven aan de conclusies.

Het onderzoek maakt duidelijk dat accountants in de mkb-praktijk last hebben van de regeldruk. Vooral de kwaliteitsregels voor het eigen kantoor worden door collega's in het mkb als belastend ervaren. Principle based-regels worden daarbij als lastiger gezien dan dichtgetimmerde aanwijzingen. Veel accountants hebben behoefte aan heldere instructies over zaken als dossiervorming, cliëntacceptatie en integriteit. Ook voor het uitvoeren van opdrachten bij kleinere ondernemingen wordt gevraagd om meer duidelijkheid. Die behoefte leeft trouwens niet alleen bij kleine kantoren.

Opmerkelijk is ook de wens om het verschil in kwaliteit met administratiekantoren met hulp van de beroepsregels beter zichtbaar te kunnen maken. Dat toont opnieuw aan dat er sprake is van stevige concurrentie met andere marktpartijen in het mkb. Ons Actieprogramma MKB moet leden helpen hun koers voor de toekomst te bepalen en zichzelf te onderscheiden, bijvoorbeeld met hoogwaardig advies.

Om dat onderscheid te benadrukken is de NBA tijdens de jongste Week van de Ondernemer ook gestart met een nieuwe mkb-campagne, met als slogan ‘Daarom een accountant'. Een nieuwe website met die naam vertelt er meer over. Het blijft goed om de markt te vertellen wat een accountant te bieden heeft. Maar laten we één ding niet vergeten: het onderscheid maken we vooral zelf; iedere dag opnieuw. Onze kwaliteit moet daarbij voorop staan. We weten allemaal dat die voortdurend aandacht behoeft.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.