Opinie

Veranderen is een mooi proces

Vrijdag 5 juli 2013 heb ik een presentatie gegeven over het veranderingsproces binnen ons kantoor. Het was een bijeenkomst van mensen uit allerlei organisaties: van veevoederfabrikanten tot docenten aan de Radboud Universiteit. Allemaal met dezelfde vraag: Hoe geven we het veranderingsproces in onze organisatie vorm?

Mijn bijdrage was vooral bedoeld om het theoretische verhaal te ondersteunen. Voor de aardigheid ben ik begonnen met het voordragen van een citaat uit Ad Verbrugges nieuwste boek 'Staat van verwarring':

"Wie kent niet het gevoel even los te komen van de wereld van alledag met haar vaste verhoudingen, gewoonten en gebruiken? We dromen even weg, gaan bepaalde muziek draaien, een film kijken, een boek lezen enzovoort. We willen er even uit, op vakantie, een nieuwe baan, een nieuw huis, een nieuwe relatie wellicht. Waarom? Het gevoel lijkt weg te vloeien uit de wereld waarin we leven en voert ons ergens anders heen. De verharding en afbrokkeling van verhoudingen waaraan we gewend zijn en waaruit het gevoel is verdwenen, kent iedereen wel. Evenzo het verlossende ogenblik van vurig verlangen en nieuwe idealen die ons tot daden nopen. Het hart is weer vol, de mond loopt over en geeft aansprekend lucht aan zijn idealen. Om samen met anderen een ideaal te concretiseren moeten we echter wel nadenken over de nieuwe verhoudingen die nodig zijn en hoe we die wortel kunnen laten schieten, zodat het ideaal blijvend wordt gevoed en niet vervluchtigt of opbrandt."

Mooi toch, wanneer een filosoof mijn uitdaging zo weet te verwoorden in een boek dat over totaal andere zaken gaat als een veranderingsproces bij een accountantskantoor! En dat was ook grotendeels de strekking van mijn verhaal: blijf volhouden in het veranderproces, waarin je staat!

Inderdaad, een veranderingsproces is een intensief proces, juist omdat je zelf ook moet veranderen. Toch gaat het ons lukken, ondanks artikelen met de titel 'Accountantskantoren worden nooit advieskantoren!'. Ondanks dat er mensen zijn geweest die tegen me gezegd hebben: "We hebben vaker een veranderingsproces ingezet en na een jaar is het allemaal verlopen." Ondanks dat er onderzoek zijn die stellen dat 10 procent tot 15 procent van de medewerkers daadwerkelijk in staat is de omslag van accountant naar adviseur te maken. Ondanks onderzoeken die melden dat 80 procent van de veranderingsprocessen mislukt. Ondanks... noem maar op. 

Ja, het gaat ons lukken, dankzij de medewerking van onze personeelsleden, dankzij de openheid van onze klanten, dankzij de crisis die ons noodzaakt om de verandering door te voeren en dankzij de wetenschap dat 20 procent van de veranderingsprocessen succesvol is. 

Alle berichtgeving in vakbladen ten spijt: Het is ontzettend leuk en leerzaam om het proces in te zetten: je leert je mensen beter kennen en waarderen. En wat is mooier om te zien dat je medewerkers en collega's groeien als mens?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.