Opinie

IT, wat moet je er mee?

De laatste tijd is er weer veel discussie over IT en de grote invloed die dit op 'de' accountant zou gaan hebben. De mkb-accountant doet hier in de praktijk echter maar weinig mee, tot grote frustratie van de voorvechters.

De reden dat de echte veranderingen uit blijven, ligt volgens mij echter voor de hand: voor de ‘gemiddelde' mkb-accountant biedt IT gewoon te weinig toegevoegde waarde. Vooral de samenstel- en adviespraktijk ondervindt geen enkele hinder van een gebrek aan IT. Geen reden dus ook om te veranderen.

In accountantsland lijkt er consensus te zijn ontstaan dat IT ontzettend belangrijk is. Een accountant die niets met IT doet, zou binnen een paar jaar geen enkel bestaansrecht meer hebben. Onzin wat mij betreft!

Natuurlijk, interne processen op kantoor kunnen best nog wat efficiënter worden gemaakt om stijgende kosten te drukken en de concurrentiepositie te behouden. Hierin kan IT prima een rol vervullen, maar daar houdt het effect wel zo'n beetje op. De meeste kantoren hebben hierover al lang nagedacht en zijn hiermee ook bezig.

Verder zie ik dit voornamelijk als het feestje van de softwareleveranciers. Als zij met nieuwe ideeën en software komen, kijken we wel of we deze kunnen inpassen binnen onze bestaande structuren. Lukt dat niet dan gaan we op de oude vertrouwde voet verder. Deze heeft zich immers allang bewezen.

Het samenstellen van jaarrekeningen is nog altijd een belangrijke inkomstenbron voor veel accountants. De (steeds vaker gehoorde) stelling dat de jaarrekening zijn langste tijd heeft gehad, lijkt mij te ver gezocht. Bedrijven zullen altijd een verantwoordingsdocument moeten blijven opstellen, of dat nu jaarrekening heet of niet. De professionele blik van een accountant op een dergelijke verantwoording is ook in de toekomst belangrijk, net zoals dat nu het geval is. De toenemende digitalisering doet daar helemaal niets aan af.

De digitalisering zorgt wel voor veranderingen in de dienstverlening rondom het verwerken van financiële administraties. Het bewerkelijke boekwerk wordt nog verder geautomatiseerd waardoor er steeds minder menselijk handelen bij nodig is. Het ‘ouderwetse' inklopwerk in de administratie is bij de meeste kantoren echter toch al lang (grotendeels) verdwenen en dit zal dus ook niet tot noemenswaardige problemen leiden.

De andere vormen van dienstverlening binnen de mkb-accountantspraktijk hebben weinig tot niets met IT van doen. Advisering op het gebied van fiscaliteit, financieringen en andersoortige diensten van bedrijfseconomische of organisatorische aard, zullen ook echt niet zomaar ineens verdwijnen.

IT-(advies)diensten kunnen natuurlijk wel aanvullend op bestaande dienstverlening van accountantskantoren worden aangeboden. Dit is in mijn ogen echter een geheel andere expertise die inherent niets met accountancy van doen heeft.

'De' accountant is geen IT-er en zal het nooit worden ook?

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het septembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.