Opinie

De X van 2013

Traditiegetrouw de selectie van opmerkelijke zaken uit het voorbije jaar. Met deugdelijke grondslag samengesteld, verstrekt zonder assurance, wel daaraan verwant, maar natuurlijk zonder er rechten aan te mogen ontlenen.

Leek een grap maar bleek serieus 2013: de Filipijnse wet die accountants toestaat vuurwapens te dragen. Het ging echt over Certified Public Accountants. De overheid ziet het als gevaarlijk beroep.

Transparante intransparantie was het uitblijven van een reactie van de big four (minus E&Y) begin 2013 op de NBA-oproep tot openheid over de eind 2012 door hen afgesloten adviescontracten. Maar later is dat opgelost, of beter: teruggedraaid.

De 1 aprilgrap van 2013 viel op 28 juni met het Accountant.nl -bericht '73 procent van cfo's komt nauwelijks nog aan werken toe' (rubriek Lekker Werken), over de permanente reeks cfo-enquêtes. Bedoeld als parodie, maar sommigen namen het zo serieus dat de redactie de aflevering weer geschrokken wegmoffelde.

Nieuw woord 2013: longread. Sommigen bleken vergeten dat er ook teksten bestaan van meer dan 140 tekens. Lang heette zoiets een 'artikel', maar 'longread' klinkt inderdaad vernieuwender.

Verfrissend 2013 waren de NBA Young Profs. Met een zeldzaam actieve, positieve en goedgebekte lichting timmeren zij aan de weg. En dat is hoopvol.

Concert met de hoogste accountant- en NBA-dichtheid was van Van der Graaf Generator op 24 juni in de Melkweg. Ik telde zeker twee hooggeplaatste NBA'ers, plus een prominente hoogleraar. Geen van hen RA of AA, maar toch.

Merkwaardigste concert: Todd Rundgren in Paradiso (4 juni). 's Werelds beste songwriter bracht een kruising tussen karaokeshow en technoprobeersel. Was even slikken, maar genieën mogen soms gek doen.

Tenenkrommend 2013 was de gewichtige 'acteur acteert auteur' spreekstijl van Tommy Wieringa, net voor minister Ivo Opstelten. Maar dat is allemaal strikt persoonlijk.

Verlies van 2013 betrof Hans Blokdijk. De immer constructief-scherpe accountancyhoogleraar, die op vele fronten zijn gelijk bevestigd zag, overleed op 9 juli op 78-jarige leeftijd.

Longread van het jaar schreef journalist Joris Luyendijk in NRC Handelsblad met 'Het kan zo weer gebeuren'. Zijn conclusie na tweehonderd interviews in de Londense City: het wordt alleen maar erger.

Verkeerd gecast 2013 is al jaren het tv-programma Top 2000 a gogo. 'Weet je nog wel oudje' met Matthijs van Nieuwkerk. De VARA zendt het uit, maar je denkt bij Omroep Max te zijn verzeild.

Reclamecampagne van het jaar verzorgden (net als in 2012) politici, journalisten en beroepscommunicatoren met hun aanhoudende oproep om reacties, vragen en andere boodschappen via Twitter te sturen. Het waarom van deze specifieke merkvoorkeur blijft onduidelijk. Smeergeldbetalingen zijn nooit bewezen.

Accountantsraadsel van het jaar is en blijft de samenstelverklaring. Geen mens buiten het beroep weet waar die voor staat. En zelfs accountants zijn het daarover hevig oneens.

Modewoorden van 2013: lastig en bijzonder. Let u maar eens op, afwegingen en keuzes zijn immer 'lastig'. En ervaringen 'bijzonder'. Prima woorden gelukkig, dus verder niks aan de hand.

Zonder terughoudendheid een bijzonder 2014 gewenst!

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het januari/februarinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.