Opinie

Verantwoordelijkheid nemen

Het jaar 2013 is een zeer enerverend en boeiend jaar geweest. Menigmaal heeft ons beroep daarbij in de schijnwerpers gestaan.

Regelmatig hebben we de schijnwerpers gezocht om kond te doen van positieve berichten. Maar helaas, en veel vaker dan ons lief is, werd de spotlight op ons gericht omdat we negatief in het nieuws kwamen.

Of dat nu ging over de per 1 januari 2013 nieuw ingevoerde oob-wetgeving, incidenten, rapportages over onvoldoende kwaliteit, een toezichthouder die niet alleen haar bevoegdheden gebruikt maar ook actief de publiciteit zoekt om haar punten te maken, of soms onhandige communicatie van onszelf, zoals het woord 'scharrelruimte' dat, hoe onbedoeld ook, direct door de media in negatieve zin werd opgepikt.

Gelukkig waren er ook diverse positieve momenten. Het actief oppakken door de kantoren van de oproep om in de Algemene Vergaderingen de controlewerkzaamheden en de uitkomsten daarvan te presenteren. Of de proef van de kantoren om al dit jaar met de nieuwe uitgebreide controleverklaring aan de slag te gaan. En het starten van de commissies Publiek Belang per 1 juli 2013, waarvan ik uit persoonlijke waarneming kan zeggen dat de spiegel die ons wordt voorgehouden, heel zuiverend werkt.

Voorts weet ik dat er achter de schermen door heel veel mensen dagelijks heel hard wordt gewerkt om de kritiek actief op te pakken en de kwaliteit te verbeteren. Alleen vinden we het moeilijk om daar op een goede manier over te communiceren, zodat dit onderbelicht blijft.

En laten we ook de beroepsorganisatie niet vergeten, die ook dit jaar weer goede Publieke Management Letters (zoals over risk management) heeft uitgebracht, aan de slag is met het opleidingsmodel, ons terecht naar de schoolbanken stuurt als wij de COS niet kennen, en ondanks kritiek de nieuwe VGBA en ViO heeft ingevoerd, waardoor wij zo ongeveer de strengste regelgeving ter wereld hebben op dit gebied.

Ik schreef al eerder over de proposals die het afgelopen jaar speelden. Graag deel ik wat een voorzitter van een raad van commissarissen mij toevertrouwde na zo'n proposal-ronde. Hij was buitengewoon onder de indruk van de kwaliteit en gedrevenheid van alle teams die gepresenteerd hadden en specifiek van de jongere teamleden.

Kortom, er zijn lichtpunten en er gebeurt veel achter de schermen. Essentieel is het daarbij naar mijn mening dat we nadrukkelijker onze verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat we van 2014 een beter jaar kunnen maken voor onze beroepsgroep dan 2013 was.

Daarom mijn lijstje met goede voornemens voor het beroep:

  • We moeten nu daadwerkelijk de kwaliteitsslag maken en transparant zijn over de keuzes die we daarbij maken.
  • Die kwaliteitsslag moet zodanig zijn dat dit door de toezichthouder, maatschappij en markt wordt her- en erkend.
  • We moeten onze signaalfunctie veel beter oppakken, zodat niet meer gezegd kan worden "de accountant heeft wellicht volgens de regels gewerkt maar hij had weleens wat harder aan de bel mogen trekken".
  • En last but not least, we moeten veel beter gaan communiceren.

Dit begint allemaal met ons werk goed te doen. Het is een open deur maar als we ons werk goed doen dan zijn er minder incidenten, en als er minder incidenten zijn dan komen we minder negatief in het nieuws, en als we minder negatief in het nieuws komen zal bij het brede publiek het vertrouwen weer gaan groeien.

Ik besef dat de weg naar herstel lang, kronkelig en lastig is maar het wordt terecht van ons verwacht. 

Ik ga mij in 2014 met veel plezier en bovengenoemde goede voornemens in het achterhoofd storten op een nieuwe uitdagende en complexe controle. Ik vind het na 33 jaar nog steeds een prachtig beroep met een toekomst die wijzelf in de hand hebben.

Ik wens u een gezond en verantwoordelijk 2014!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.