NBA

Aftellen

De Tweede Kamer en de minister van Financiën waren op 13 november 2014 duidelijk in hun boodschap aan het accountantsberoep: jullie hebben een goed verbeterplan gemaakt, complimenten daarvoor, maar zorg dat de uitvoering er snel komt.

De minister schenkt onze sector het vertrouwen om zoveel mogelijk zelf met passende oplossingen te komen en de Kamer maakte duidelijk dat hij op brede steun kan rekenen. Kamerlid Henk Nijboer benadrukte dat we een plan presenteerden dat zo breed en gedetailleerd is dat het nooit door de politiek zelf had kunnen worden gemaakt. Dat zijn opstekers.

Maar nu komt het er op aan. De minister wil zijn wetsvoorstel voor een betere governance binnen het beroep al voor het zomerreces van 2015 richting de Tweede Kamer sturen. Hij verwacht van de sector zelf dan ook een eerste tussenrapportage over de voortgang van ons eigen huiswerk. Dat betekent flinke stappen maken, zorgen dat woorden worden omgezet in daden. In samenwerking met de AFM ontwikkelen we een dashboard om de voortgang te bewaken en in beeld te brengen hoe de stand van de hervormingen is.

Op de jongste Accountantsdag benadrukte minister Dijsselbloem nog eens dat we als accountants allemaal verantwoordelijk zijn voor een goede kwaliteit van ons werk. Of we nu actief zijn in het mkb, of in de (semi) publieke sector, we moeten ons niet verschuilen achter de gedachte dat de problematiek vooral bij de grote kantoren ligt. Het is goed dat organisaties als SRA en Novak inmiddels de verbetervoorstellen hebben omarmd, maar dat betekent wel dat ook bij de kleinere kantoren de implementatie kritisch zal worden gevolgd.

Ondertussen zien we de eerste signalen dat er werk wordt gemaakt van de kwaliteitsverbetering. PwC investeert flink in kwaliteitsverbetering, zo bleek bij de presentatie van haar jaarverslag. KPMG is gestart met een breed intern kwaliteitsprogramma. Bij de andere grote accountantsorganisaties worden vergelijkbare initiatieven opgezet. Niet alles is snel te organiseren, een aantal zaken vraagt tijd en denkwerk; bijvoorbeeld als het gaat om de invoering van een clawback-regeling, uitfaseren van de goodwill of de beoordelingsverklaring bij het directieverslag.

Als NBA zullen we ook in 2015 veel energie steken in het realiseren van de plannen voor de toekomst van ons vak. Van de voortgang doen we regelmatig verslag. Primair doen we dat via de website Accountant.nl/toekomst en via nba.nl.

Het blad Accountant valt vanaf volgend jaar minder vaak op uw ruwharige deurmat. Accountant wordt een kwartaalmagazine: dikker dan voorheen, met een sterker accent op achtergrondverhalen, diepgaande analyses en minder aandacht voor het nieuws. Daarvoor is immers de website, die tegelijk met het blad geheel wordt vernieuwd en aangepast aan de jongste inzichten rondom digitale nieuwsvoorziening. Accountant.nl blijft tegelijk wat het is: een nieuwssite, maar ook een bijna uniek podium voor debat over ons vak.

We tellen dus niet alleen af naar de implementatie van de verbeterinitiatieven en het nieuwe jaar, maar ook naar een nieuwe generatie communicatiemiddelen van uw beroepsorganisatie. Stilstand is achteruitgang, in ons beroep, maar ook voor de NBA. Ik wens u alvast goede feestdagen toe en kijk uit naar 2015: hopelijk een jaar van herstel van vertrouwen en van nieuw elan voor ons prachtige beroep.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het decembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.