Opinie

Typisch

Onlangs bezocht ik een bijeenkomst voor IT professionals. De laatste ontwikkelingen op het gebied van cloud computing werden door verschillende sprekers voor het voetlicht gebracht. Erg interessant.

Rondkijkend naar het aanwezig publiek viel mij op dat er opvallend veel typische IT'ers rondliepen. Iedereen kent ze wel: geruite bloes goed ingestopt in flink hoog opgetrokken broek, sleutelbos en natuurlijk een tasje aan de broekriem waarin de telefoon handig kan worden opgeborgen. Vele schouders waren versierd met van die handige linnen tasjes die eind jaren tachtig zo immens populair waren; bedrukt met reclame voor allerhande vage evenementen van decennia geleden. De muismatten van de jaren negentig, laten we maar zeggen.

Al googlend naar het stereotype van de accountant vind je al snel terug dat het beroep vooral als dodelijk saai wordt gezien waarbij je de hele dag alleen maar cijfertjes zit op te tellen.

De insiders weten wel beter. 'De' accountant geniet er juist van om de hele dag aan de hand van de vaste structuur van een werkprogramma ‘efficiënt' jaarrekeningen te kunnen produceren, ook al zijn dit er dertien in een dozijn. Een pennenlikker is de accountant al lang niet meer, helemaal niet nu we de beschikking hebben over maar liefst twee schermen op ons bureau! Nu kunnen we ten minste op één scherm werken en op het andere scherm close-to-realtime onze uren registreren!

Tijd brengt orde en regelmaat in het leven van de stereotypische accountant. Op de minuut nauwkeurig is hij op tijd voor de lunch en zet hij op tijd de computer uit om precies om vijf uur weer naar huis te kunnen.

En los van alle onduidelijkheid hieromtrent: natuurlijk is het van onschatbare waarde om van elke jaarrekeningpost een specificatie op te stellen! Stel je voor dat de klant over een paar jaar een specificatie nodig heeft van de overlopende passiva van vijfduizend euro, dan weten we allemaal wie de reddende engel is!

Elke beroepsgroep heeft natuurlijk zijn eigenaardigheden. En dat is helemaal niet erg.

In de huidige discussie rondom de toekomst van het beroep is het wel interessant om het stereotype van de accountant eens onder de loep te nemen.

Past de nieuwe rol en functie van de accountant van de toekomst wel bij de huidige stereotype accountant? Of moeten hiervoor maar hele andere mensen worden gezocht en moeten we de huidige accountant lekker zijn gang laten gaan met wat in het Engels zo mooi heet: crunching the numbers?

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het decembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.