Opinie

Primus inter pares

In Accountant van april 2014 stond een artikel over bitcoins en wat de accountant hier mee moet. De schrik sloeg mij om het lijf toen ik las dat de NBA er zich nog niet druk over maakt en vooral nog even wil wachten tot de minister en de AFM hier een ei over leggen.

De bitcoin bestaat al sinds 2010! Diverse grote e-commerce-bedrijven accepteren al lang bitcoins! Er zijn zelfs al pinautomaten waar je bitcoins ‘uit de muur' kunt halen! Hoe kan onze beroepsorganisatie zich dan nog steeds terughoudend opstellen? Het is misschien een dooddoener om te stellen dat de wereld snel verandert, maar ook in de prehistorie was vier jaar al erg lang.

De ontwikkelingen op IT-gebied gaan zo ongelofelijk snel. In april mocht ik een summit bijwonen over dataware housing en business intelligence in Amsterdam. De nieuwste technieken vlogen je werkelijk om de oren. Deze technieken zijn nu nog voorbehouden aan de happy few en een paar grote bedrijven die hierin durven te investeren, maar IT dringt steeds meer door tot de haarvaten van onze samenleving. De kansen die dit biedt voor de accountant zijn oneindig.

Helaas ben ik weinig (lees: geen) andere accountants tegengekomen tijdens de tweedaagse summit. Misschien was de rest aanwezig bij de gelijktijdig georganiseerde summit over Hadoop, maar ik vrees dat dit slechts wishfull thinking is. Wie overigens de term Hadoop nog niet kent: een Google-zoekactie levert binnen 0,31 seconden al 52 miljoen hits op. In mijn optiek een interessante techniek die de accountant vaker gaat tegenkomen in de (nabije) toekomst.

Mogen we onze hoop dan misschien vestigen op de nieuwe voorzitter die voor de NBA wordt gezocht?

Heeft u het meegekregen? Ik moest zelf even flink zoeken in de nieuwsberichten maar uiteindelijk vond ik het bericht terug op de website van de NBA. De deadline voor het insturen van een sollicitatie is inmiddels verstreken, dus degene die zich nog wil opwerpen als de grote redder van de beroepsgroep, zal een andere manier moeten zoeken.

Wat ik wel miste in de profielschets van de nieuwe voorzitter waren kwaliteiten als vooruitstrevend, IT-minded en inspirator en motivator. Ik hoop maar dat dit in de sollicitatiegesprekken wel aan de orde is geweest. De beroepsgroep bevindt zich immers midden in een kolkende oceaan van nieuwe ontwikkelingen, kansen en bedreigingen. Onze nieuwe voorzitter zal als een volleerd kapitein het containerschip der Accountants weer veilig aan wal moeten zien te brengen. Heilige huisjes, ingesleten gewoontes en vastgeroeste principes moeten in elk geval gelijk overboord worden gekieperd.

Ik ben benieuwd of de sollicitaties in 'big data'-aantallen bij de NBA zijn binnengestroomd. Gezien de hoge werkeloosheidscijfers van dit moment moeten velen dit toch als een buitenkansje hebben gezien, zou ik zeggen.

Vol verwachting kijk ik uit naar de bekendmaking van onze nieuwe primus inter pares. Hem of haar staan in ieder geval voldoende uitdagingen te wachten.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het meinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.