Opinie

De HRA-app, wat moet je er mee?

Met vrij grote regelmaat hoor ik accountants klagen over de steeds maar toenemende regeldruk. Met even grote regelmaat valt mij op hoe slecht accountants hun eigen regels kennen. Zou daar samenhang zijn?

Als je je regels niet kent, lijkt het al snel overdreven veel. Of, als de regeldruk jaarlijks maar verder en verder toeneemt, kan je je regels ook niet meer kennen.

Hoe dat ook zit, vanuit het NBA wordt in ieder geval moeite gedaan om de regelgeving toegankelijk te maken. We hadden al de NBA-site, met daarop de HRA. En natuurlijk het boek. Enige tijd geleden kwam daar nog een e-book bij, en sinds kort hebben we ook een app voor iPad.

De versie op de site heb ik nooit zo handig gevonden. Iedere COS, iedere verordening, staat op een aparte pagina, waardoor de mogelijkheid om te bladeren en te zoeken beperkt is. Ik gebruik die editie alleen als ik stukjes uit een standaard wil kopiëren voor gebruik elders.

De e-book versie was eigenlijk identiek aan het boek, met als grote voordeel dat deze doorzoekbaar was. Maar de echte voordelen van een elektronische versie werden niet gerealiseerd. Niks mis mee, maar ook niet geweldig dus.

De boekversie gebruikte ik veel, en zal ik ook blijven gebruiken. Simpelweg omdat je met een boek iets kan, dat geen van de andere varianten echt goed weet te bieden: bladeren, zomaar blijven hangen bij iets wat je niet zocht maar toch interessant is. Kortom, het boek is een blijvertje.

Maar de app dan? De app is niet perfect, maar wel een heel eind in die richting. Helder van opzet, makkelijk doorzoekbaar, redelijk bladerbaar. Maar waar ik echt blij van word: de app biedt hyperlinks die zinvol zijn. Is dat bijzonder? Ja, dat is bijzonder. Bijzonder prettig vooral.

Stelt u zich voor, u vraagt zich af wat te doen als u een LOR (Letter of Representation) ontvangt waarbij u twijfels hebt over de betrouwbaarheid van het document of van degene die het u gegeven heeft. Wat moet u doen?

In het boek is het simpel: u bladert tot u "Schriftelijke bevestigingen" ziet, leest deze COS en bladert door naar alle verwijzingen. Aan het eind van een uurtje bladeren weet u wat te doen, en vermoedelijk weet u ook over nog tien onderwerpen weer iets meer.
Op de site wordt het vooral heel veel klikken, pagina's openen, tabbladen wisselen, en als u oplet weet u wat u doen moet.

In de app zoekt u via de zoekfunctie eenvoudig de juiste COS. In paragraaf 17 leest u de regels, en door de link "Zie Par. A23" aan te klikken krijgt u de uitleg in beeld, zonder dat u COS 580 verlaat. In paragraaf 18 ziet u vervolgens dat u de tekst van de verklaring moet aanpassen. U klikt op "paragraaf 20" en COS 705.20 opent, opnieuw zonder COS 580 te verlaten.

Ja, je moet het meemaken om echt aan te voelen hoeveel prettiger dit werkt. Maar gelooft u van een veelgebruiker: het is een enorme vooruitgang. Niet langer is de technische beperking van een boek leidend, maar menselijk lees- en opzoekgedrag is leidend gemaakt. Een verademing.

Is de app perfect? Nee. In een volgende versie zou ik graag een verbeterde zoekfunctie zien. Met "en" en "of" operatoren. Met de mogelijkheid te zoeken op termen die niet in de regels staan. Ik wil zoeken op "LOR", zonder te bedenken dat dat ding formeel een "schriftelijke bevestiging" heet.

En uiteindelijk wil ik een app die me helpt door natuurlijke vragen te beantwoorden. Als ik vraag "wat moet ik met onbetrouwbaar management?" dan wil ik een app die onder andere reageert met: "lees COS 580 eens, met name paragraaf 17 en 18".

Maar tot de perfectie bereikt is, is de huidige HRA-app een opmerkelijk goed product.

» Download de HRA-app (alleen voor iPad) in de App Store
» Feedback op de HRA-app wordt op prijs gesteld en kunt u sturen naar webredactie@nba.nl.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.