Opinie

Verbazen en verrassen?

Na een relatief korte aanloopperiode is onze werkgroep Toekomst Accountantsberoep flink op snelheid gekomen. Ik mag deelnemen aan een brede werkgroep bestaande uit jonge accountants met een heel diverse achtergrond. Mooier kan het haast niet!

Pieter-Paul Saasen

Het is goed om te constateren dat de stuurgroep die de opdracht aan onze werkgroep heeft geformuleerd, inmiddels haar finale samenstelling bekend heeft gemaakt. Op dat punt is er ook duidelijkheid. Het publieke debat is op stoom gekomen en van verschillende kanten roeren en melden stakeholders zich om met ons van gedachten te wisselen. Ik ben daar erg blij mee en het is goed om te constateren dat alle input die wij krijgen helpt om onze inventarisatie zo breed mogelijk te maken.

Natuurlijk is er al veel gezegd en geschreven, maar dat neemt niet weg dat wij er waarde aan hechten om met een frisse blik en open vizier na te kunnen denken over oplossingsrichtingen voor de problemen binnen onze sector. Dat wij als jonge accountants daaraan een bijdrage mogen leveren is prachtig en ik voel deze verantwoordelijkheid echt wel.

Ik wil dan ook graag een oproep doen aan eenieder om te komen met input, visie, oplossingen en suggesties. Diegenen die er geen vertrouwen in hebben, dan wel die het risico zien dat er te veel gepolderd wordt, zullen bedrogen uitkomen.

De belangrijkste winstpunten van de bijeenkomsten tussen de stuurgroep en de werkgroep zijn wel dat wij vrij kunnen denken en vernieuwend willen zijn. Ook waken we ervoor dat er een situatie optreedt (inmiddels een veelgehoorde kritiek) dat het accountantsdebat uitsluitend "een big four-feestje wordt". Er zijn voldoende stevige persoonlijkheden binnen de werkgroep en de stuurgroep aanwezig om hiervoor te waken. Het kwaliteitsprobleem richt zich op de hele sector en het oplossen daarvan raakt iedere openbare accountant en niet een kleine groep accountants. Iedereen zal daaraan zijn of haar steentje moeten bijdragen. Juist om die reden vraag ik aan een ieder die bij wil dragen aan het publieke debat dit ook echt te doen.

Onze ambitie als jonge accountants is natuurlijk om straks een plan te presenteren dat zal verbazen en verrassen. Maar tegelijk moeten we realistisch zijn. Niet voor niets kijken we op dit moment vooral naar echte oorzaken en nog bestaande prikkels die kwaliteit in de weg staan. De analyse van die inventarisatie kan ook reden zijn voor maatregelen die door sommigen niet als verrassend worden ervaren. Dat hoeft ook niet, als ze maar werken. We zullen radicale maatregelen niet schuwen als we dat nodig vinden. Maar ons uitgangspunt is het vinden van echte oorzaken en het aanpakken daarvan.

Het doet aan ons enthousiasme niets af. Samen moeten we er voor zorgen dat ons beroep het vertrouwen van onze stakeholders weer gaat terugwinnen.

Pieter-Paul Saasen, lid werkgroep Toekomst Accountantsberoep

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.