Opinie

Battle for the nerd

Het belang van IT voor de toekomst van accountancy is voor iedereen wel duidelijk. De veranderingen zijn ingezet en de IT'er is bezig met een opmars binnen accountantskantoren.

Wordt op dit moment in vacatureteksten nog veelal gezocht naar 'accountants met een affiniteit voor IT', voorzie ik dat de rollen binnenkort worden omgedraaid en dat kantoren op zoek gaan naar 'IT'ers met gevoel voor cijfers'.

Het mkb heeft flink geïnvesteerd in IT. Bedrijven zijn nu op zoek naar ondersteuning, zowel bij de inrichting van nieuwe systemen als bij het optimaliseren van het gebruik hiervan. De huidige systemen werken wel, maar het is tijd voor de volgende stap.

Een goed voorbeeld is het uitwisselen van gegevens tussen verschillende systemen van zowel binnen als buiten de organisatie. Het gaat om meer dan alleen maar boekingen van facturen en loonjournaalposten in de financiële administratie. Denk bijvoorbeeld aan de extractie van gegevens voor managementinformatiesystemen of aan het koppelen met allerhande open databronnen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De mkb-ondernemer kan natuurlijk een IT-bedrijf inhuren om dit soort zaken te realiseren, maar het accountantskantoor zou hier een belangrijke rol kunnen pakken. De accountant heeft namelijk een belangrijke voorsprong ten opzichte van deze (even dure) IT'er. Hij kent de klant goed, weet alles van procesbeheersing (en -optimalisatie). Hij kan hierdoor veel beter en sneller de vertaalslag maken van processen.

En wat is er mooier dan een klant te helpen met oplossingen die hem elke dag in zijn dagelijkse bedrijfsvoering verder helpt en blij maakt?

Natuurlijk is hiervoor kennis nodig van de technische kant van IT. En hoewel het vakgebied van de accountant breed is, valt IT hier (nog) niet onder. Affiniteit met IT en persoonlijke interesse zijn onvoldoende om dit zomaar even op te pakken. Er is specialisatie noodzakelijk om te kunnen uitblinken.

De huidige generatie accountants heeft helaas een grote achterstand opgelopen op IT-gebied. De snelheid waarmee de jeugd leert omgaan met computers hebben ‘wij' nooit meegekregen. Kinderen vanaf acht jaar kunnen al aan de slag met de eerste vormen van programmeren. Google maar eens op het programma Scratch en verbaas je over alle geweldige dingen die kinderen maken.

De enige manier waarop achterstand snel kan worden verkleind, is door nieuw, digitaal bloed in de accountantsorganisatie te pompen. Wat we nodig hebben binnen de accountancy zijn programmeurs, onvervalste nerds voor wie de wereld van databases, webservices, en object oriented programming geen geheimen meer kent. Mensen die programmacodes kunnen lezen alsof het een spannend jongensboek is.

Stond de nerd vroeger in een negatief daglicht vanwege zijn (gebrek aan) sociale en communicatieve vaardigheden, tegenwoordig is dit allang niet meer zo. IT is cool en je hebt een voorsprong op de rest als je er meer dan gemiddeld van weet.

IT'ers die de accountancywereld begrijpen en er ook nog eens zouden willen werken, zijn echter dun gezaaid. Het jachtseizoen om de beste mensen binnen te halen is geopend! Staat uw vacature al online?

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het juli/augustusnummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.