NBA

Vakantiewerk

De mobiele techniek maakt dat we anno nu bijna altijd en overal bereikbaar zijn. Kantoortijden zijn minder dwingend, het werk is nooit helemaal uit beeld. Wees eerlijk: wie checkt er niet regelmatig zijn mailbox met de smartphone of tablet tijdens de vakantie? Al is onze sector in de optiek van critici dan ook een urenindustrie, de fabriek sluit niet in vakantietijd.

Dit jaar is de vakantieperiode er één waarin het werk helemaal onverminderd door moet gaan. Als je amper vier maanden hebt om een gedegen plan te ontwerpen voor de toekomst van het accountantsberoep, dan is een reces van twee maanden ondenkbaar. De werkgroep Toekomst Accountantsberoep gebruikt de zomerweken voor het uitwerken van alle commentaren die ze tijdens de rondgang langs leden en stakeholders heeft meegekregen. Een online debat, een opinieleidersdebat, twee debatten in het land, meer dan vijftig gesprekken met relevante partijen en individuele betrokkenen. Er zijn veel kritische noten gekraakt. Fase 1 van het plan is gebruikt voor probleemanalyse en het verzamelen van suggesties voor verbetering. Op dit moment boetseert de werkgroep aan de ruwe eerste versie van haar voorstel.

Ondertussen zijn de nodige proefballonnetjes opgelaten: tien verbeterpunten van de VEB, een salarisplafond, afschaffing van de geheimhoudingsplicht en ga zo maar door. Zonder vooruit te lopen zie ik uit naar de aanbevelingen op het gebied van controlekwaliteit. Ik hoop dat de werkgroep draagvlak krijgt op verbetergebieden als de toereikendheid van de urenbudgetten, de betrokkenheid van de partners op de opdrachten, de regelmatige toetsing van kennis en een systematische aanpak om te leren van fouten.

Moderator Felix Rottenberg, die ons gedurende dit traject regelmatig een spiegel voorhoudt, noemde het 'een enorme, gigantische rotopdracht'. Eenvoudig is het niet. Een opdracht die onder een vergrootglas ligt: bij de politiek, bij de sector zelf en bij alle andere stakeholders. Een opdracht met een uitkomst die onmogelijk alle betrokken partijen volledig tevreden kan stellen. Een opdracht waarbij straffe maatregelen 'voor de bühne' moeten wedijveren met realistische, genuanceerde oplossingen die om meer tekst en uitleg vragen. Een opdracht die moet worden klaargestoomd in een snelkookpan, terwijl een regiment sterrenkoks zich verdringt aan de kookplaat om het resultaat te mogen proeven.

We werken hard om een rapport te presenteren dat ons beroep toekomstbestendig moet maken. In augustus moet het rapport zijn vorm gaan krijgen. Onze ambitie: eind september in finale vorm presenteren aan de politiek, onze stakeholders en  onze leden. Opnieuw zal er dan een publiek debat plaatsvinden, niet gericht op de problemen maar vooral op de oplossingen.

Ik hoop dat het resultaat van alle inspanningen een eerlijke kans krijgt om op de inhoud te worden beoordeeld. Dat heeft de werkgroep na deze warme zomer in ieder geval verdiend.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het juli/augustusnummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.