Opinie

Hommage aan de stropdas

De stropdas dreigt uit het straatbeeld van accountantsland te verdwijnen. Jarenlang heeft de strop trouwe dienst gedaan om de accountant te voorzien van een gedegen, professionele uitstraling.

Ik herinner mij nog discussies van enkele jaren geleden of het dragen van dit kledingstuk er nu wel of niet bij hoort. De roep om meer informele kleding wordt de laatste tijd echter nog groter en ik zie steeds meer accountants met een onbedekte nek door het leven gaan.

De stropdas kent fervente tegenstanders. Met name de oubollige uitstraling stuit veel mensen tegen de borst. De accountant zou zonder das toegankelijker zijn en hierdoor beter aan kunnen sluiten bij de cultuur van de klanten. Het is echter niet de rol van de accountant om dikke maatjes te worden met zijn klanten. Hij heeft een maatschappelijk taak om met een kritische houding, objectief en soms zelfs onafhankelijk de klanten scherp en bij de les te houden.

Hierbij hoort een zekere afstand in de onderlinge relatie tussen accountant en klant. De stropdas creëert deze afstand van nature. De putjesschepper draagt kleding die functioneel is voor zijn werk, hetzelfde moet gelden voor de accountant.

Er is wetenschappelijk onderzoek verricht waaruit blijkt dat de das op maar liefst 85 verschillende manieren kan worden geknoopt. In de praktijk kom je helaas genoeg voorbeelden tegen waarbij de stropdas niet goed wordt gedragen: te kort, te lang, onder de kraag uitkomend of een uitgezakte knoop, alle varianten komen voorbij. Hiermee doe je jezelf te kort. Een goed geknoopte strop geeft cachet en geeft het zakelijk voorkomen net een beetje extra.

Natuurlijk kun je er ook 'netjes' uitzien zonder een zijden das om je nek, maar onderschat niet de invloed die dit heeft op het beeld dat de klant van de accountant heeft. Laten we wel wezen: van de accountant die € 150 of meer per uur durft te vragen voor zijn dienstverlening, mag ook wel worden verwacht dat hij zich hiernaar kleedt.

Het dragen van de stropdas is natuurlijk niet de oplossing voor alle problemen van de accountant van nu, dat zou wat te makkelijk zijn. De das en de accountant horen voor mij wel helemaal bij elkaar en zie ik als een uiting van de professionaliteit van de accountant.

Laten we de teloorgang van de stropdas tegengaan en de das de eer (terug)geven die het verdient.

'Leve de das, want als er maar keus is, dan is de das de kroon op 't werk' (Louis Th. Lehmann) 

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het septembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.