NBA

Luctor et Emergo

Het zat er wel in: ook op de laatste avond van het voorbije jaar kwam de accountant aan bod, in de Oudejaarsconference van Youp van 't Hek: 'De accountant is een consultant die komt voorrijden in een Aston Martin die hij heeft overgenomen van een failliete advocaat.'

2014 was een jaar waarin het stormde rondom ons beroep. Er was media-aandacht van de eerste tot de laatste dag en meestal niet erg lovend.

Toch is er over het afgelopen jaar ook genoeg positiefs te melden. We hebben als accountants onze verantwoordelijkheid genomen bij de controle van ziekenhuizen en dat heeft tot stevige verbeteringen geleid. We zeggen méér in de controleverklaring bij oob's. De jongste review van SiSa (single information, single audit) is positief over het controlewerk van externe accountants op de rechtmatigheid van overheidsuitgaven. We hebben via publieke management letters signalen gegeven aan de sector life sciences en aan de bankensector.

Ook kan het u niet ontgaan zijn dat we een stevig verbeterplan hebben gepresenteerd om de kwaliteit van ons beroep beter te borgen. Het rapport ‘In het publiek belang' heeft brede steun gekregen en een schouderklop van de politiek. De betrokken kantoren hebben hun volle support toegezegd en een start gemaakt met de implementatie. Dat commitment ervaar ik ook zelf binnen het kantoor waaraan ik ben verbonden.

2014 wordt daarmee achteraf, zo hoop ik van harte, het jaar van 'Luctor et Emergo': ik worstel en kom boven. Een keerpunt in de geschiedenis van ons beroep. Het is onze opdracht voor 2015 en daarna om dat waar te maken. Niet door 53 verbetermaatregelen als een checklist af te vinken, maar door ons ten volle bewust te zijn van onze maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid. Door kwaliteit als vertrekpunt te nemen voor ons dagelijks werk en voor beoordeling en carrièreperspectief.

Het is nu zaak om druk op de ketel te houden. Ik snap de onrust van Marie-Pauline Lauret in haar interview in Accountancynieuws: als werkgroep een hele zomer keihard werken om een deadline te halen en dan het gevoel krijgen dat het tempo er uit gaat. Dat moeten we niet willen. De politiek laat ons niet met rust, dat bewijzen de Kamervragen van Henk Nijboer na onhandige berichten over partnerbeloningen in de laatste week van vorig jaar. En de minister verwacht tussentijdse rapportages over de voortgang van ons verbeterplan. Geen zand in de raderen dus, maar tempo en daadkracht.

Wat brengt 2015 ons daarnaast nog? De vernieuwing van het accountantsonderwijs gaat verder, na de aanbevelingen van vorig jaar. Er worden nieuwe initiatieven opgezet voor de mkb-praktijk. Samen met de VRC bouwen we aan een breed programma voor de accountant in business. En ondertussen gaat het debat over ons beroep onverminderd door; op deze site (binnenkort helemaal vernieuwd) en elders. Net zo lang tot de wal het schip heeft gekeerd.

Ten slotte: op 22 juni aanstaande is onze Ledenvergadering. Zet hem vast in uw agenda. Collega Dirk ter Harmsel en ondergetekende doen er de komende maanden nog een flinke schep bovenop, want we willen de NBA en het beroep zo goed mogelijk overdragen aan onze opvolgers. Het is in juni aan u om daarover te beslissen. Laat uw stem niet verloren gaan. De NBA, dat zijn wij allemaal.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.