NBA

Op de goede weg met verbeterplan

"We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg." Dat schreef ik in mijn vorige blog, die samenviel met de update van onze eigen NBA Monitor Publiek Belang, waarin de negen oob-kantoren zelf de voortgang van ons verbeterplan bijhouden.

Ik hoef die woorden niet in te slikken. Ook de toezichthouder ziet dat we op de goede weg zijn. De AFM constateert in haar jongste onderzoek naar veranderingen en verbetermaatregelen bij de oob-organisaties dat goede voortgang wordt geboekt met de plannen om de controlekwaliteit te verbeteren.

Die constatering is een welkome opsteker voor ons beroep, dat de afgelopen jaren flink onder vuur heeft gelegen. We hebben sinds de presentatie van het rapport In het publiek belang stevige stappen gezet om het vertrouwen in het functioneren van de accountant te herwinnen. Er is, dankzij de inzet en ambitie van velen, daadwerkelijk een omslag bereikt in de wijze waarop tegen het beroep wordt aangekeken; ook door de AFM.
De rapportage van de toezichthouder is helder, feitelijk en kritisch waar dat nog nodig is. Maar ook positief van toon en dat geeft nieuwe energie en nieuw perspectief voor ons beroep.

Als gezegd: we zijn er nog niet, maar er zit tempo in ons totale verbeterplan en dat willen we zo houden. Dit eerste jaar heeft al veel goeds opgeleverd en in de komende maanden wordt er meer zichtbaar van het intensieve voorwerk dat op veel onderdelen is verricht. Later deze maand gaat het 'accountancylab' formeel van start, onder de naam Foundation for Auditing Research (FAR). Een instituut dat vooral academisch onderzoek gaat doen naar factoren die bijdragen aan controlekwaliteit. U leest er binnenkort meer over.

Bijzondere aandacht wil ik vragen voor wat voelt als fase twee van ons verbeterplan: implementatie  bij de circa vierhonderd niet-oob-vergunninghouders. Dat kon niet zomaar één op één; na de presentatie van het rapport In het publiek belang werd al snel duidelijk dat op een aantal punten aanpassing van maatregelen nodig is om toepassing in dit segment van de markt mogelijk te maken.
In de afgelopen maanden heeft een brede werkgroep de doorvertaling van diverse maatregelen ter hand genomen. Naar het oordeel van het NBA-bestuur is die opdracht goed geslaagd. Er ligt voor de niet-oob-kantoren, die primair in het mkb opereren, nu een pakket maatregelen dat realistisch en behapbaar is. Als NBA informeren we alle betrokkenen hierover; niet alleen schriftelijk, maar ook via een reeks bijeenkomsten in de regio. Voor het volgen van de implementatie wordt ook voor deze kantoren de NBA Monitor Publiek Belang beschikbaar gesteld.

Het is van groot belang dat ook deze tweede fase van ons verbeterplan voortvarend wordt opgepakt. Naast de sectorbrede implementatie wordt in de volgende fase vooral de werking van de maatregelen getoetst. Dat zal naar mijn verwachting nog veel inspanning vereisen en daarom moeten wij het gaspedaal ingedrukt houden.

Wij zijn op de goede weg, al blijkt de praktijk soms weerbarstig. Laten we die opgaande lijn samen vasthouden. Zodat ook een volgend rapport van de toezichthouder met vertrouwen tegemoet kan worden gezien.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.