Opinie

Nederlandse bedrijven internationaal voorop met integrated reporting

De afgelopen periode was er zowel positieve als minder positieve berichtgeving over de kwaliteit van jaarverslagen.

Kavita Nandram

Zo zien zowel de jury van de FD Henri Sijthoff-prijs als de AFM onvoldoende vooruitgang in de verslaggeving van Nederlandse ondernemingen. Anderzijds bleek uit onderzoek van MVO Nederland dat een groeiend aantal Nederlandse ondernemingen een geïntegreerd verslag uitbrengt en dat deze ook van steeds hogere kwaliteit zijn.

De kwaliteit van verslaggeving staat al twintig jaar centraal in de publicatiereeks 'Het jaar verslagen'. In de jongste editie, gebaseerd op verslagen over 2014, is een onderzoek opgenomen naar de toepassing van integrated reporting, uitgevoerd door Paul Hurks, Henk Langendijk en ondergetekende. Wij hebben onderzocht in welke mate de 104 IIRC pilot ondernemingen, waarvan tien uit Nederland, voldoen aan de richtlijnen uit het Integrated Reporting (IR) framework.

Hieruit blijkt dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen goed zijn vertegenwoordigd en koploper zijn als het gaat om een meer holistische geïntegreerde wijze van rapporteren. Van de 104 pilot-ondernemingen brengen 38 daadwerkelijk een jaarverslag uit in lijn met het IR-framework. Daarvan komen er maar liefst zes uit Nederland.

Een aandeel van bijna twintig procent binnen deze pilot groep is indrukwekkend voor een klein land als Nederland. Zeker als je bedenkt dat Nederland daarmee bovenaan de lijst staat met Brazilië en Zuid-Afrika, de twee landen waar het voor beursgenoteerde ondernemingen verplicht is om op geïntegreerde wijze te rapporteren.

Uit het onderzoek blijkt dat de 38 nader onderzochte ondernemingen op de goede weg zijn met het implementeren van de fundamental concepts, guiding principles en content elements uit het IR framework. Er zijn ook mogelijkheden voor verdere verbeteringen door bijvoorbeeld de link (connectivity) tussen de niet-financiële en financiële informatie en het waardecreatieproces beter weer te geven.

Recente surveys door PwC en ook Black Sun Plc onder ceo’s, cfo’s en investeerders, ondersteunen dit en tonen aan dat het belang van connectivity wordt ingezien. Het beter weergeven van de link tussen de niet-financiële en financiële informatie helpt gebruikers van het verslag om effectievere beslissingen te nemen.

Verder kunnen ondernemingen nog meer kwetsbaarheid tonen
door juist ook te rapporteren over de zaken die minder goed gaan. Uit ons onderzoek blijkt dat dit nog te weinig gebeurt met betrekking tot kritische prestatie-indicatoren (kpi’s).

Een koploper hierin is Kristalprijs-winnaar AkzoNobel. Het chemieconcern maakt op heldere wijze duidelijk dat op twee van de maatschappelijke doelen die de onderneming zichzelf stelt verbetering noodzakelijk is. Juist door hier transparant over te zijn kan een onderneming de dialoog met stakeholders naar een hoger niveau tillen.

Verder komt uit ons onderzoek naar voren dat ondernemingen nog een slag kunnen maken in het rapporteren over de content elements 'opportunities', 'governance', 'strategy' en 'basis of preparation and presentation'. De mogelijkheden op deze gebieden worden momenteel nog niet volledig benut.
Met name de governance-paragraaf heeft nog een traditionele insteek, in lijn met de wettelijke verplichtingen waarbij de focus ligt op de financiële informatie. Ondernemingen kunnen deze paragraaf juist benutten om te rapporteren over waardecreatie op de korte, middellange en lange termijn, vertaald naar de capitals.

Er is dus zeker ruimte voor verbetering, maar ons onderzoek laat ook zien dat een aantal Nederlandse IIRC-pilot ondernemingen internationaal toonaangevend zijn op het gebied van integrated reporting. Daar mogen we best trots op zijn.

Kavita Nandram RA MSc is werkzaam bij PwC en als promovenda verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Op dinsdag 15 december 2015 vindt bij de NBA een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van de verschijning van ‘Het jaar 2014 verslagen’.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.