NBA

De NBA heeft u nodig

Hoe denkt u over de NBA? Sluit de bestuurlijke structuur van de NBA nog optimaal aan bij onze rol, en bij u? En hoe kunnen wij uw beroepsorganisatie wendbaarder en slagvaardiger maken? Laat het ons weten via de 'Vragenlijst Governance'.

Meteen na de Algemene Ledenvergadering van 22 juni zijn wij als vernieuwd bestuur begonnen met onder meer de governance van de NBA te bekijken. Midden in de vakantieperiode en dat heeft voordelen, omdat er wat minder ander werk ligt. Wij zijn dit proces begonnen met uw mening te vragen. U als lid staat immers centraal voor de NBA.

Waarom onderzoeken we de governance van de NBA? Wij hebben toch pas enkele jaren geleden een fusieproces doorgemaakt, waarbij er vooraf ook uitgebreid is gekeken naar de organisatiestructuur? Dat klopt. Maar we zijn sinds dat fusiebesluit alweer vijf jaar verder. Het accountantsberoep zit in een intensief proces van hervorming. Er ligt een rapport met 53 maatregelen, die een stevige impact hebben op de openbare praktijk. Inclusief verdienmodellen, interne governance, beloning- en promotiebeleid.

Kritisch kijken naar onszelf

Wij vragen veel van u en wij streven naar transparantie rondom de voortgang; vandaar ook de recente lancering van de NBA Monitor Publiek Belang. Ons vak blijft in beweging. Denkt u maar aan aankomende wetgeving ,waarbij Europese ontwikkelingen naar Nederland worden vertaald en aanvullende wetgeving nodig is om een aantal van de 53 maatregelen wettelijke basis te geven. De economische periode van lage groei laat zijn sporen na in het gehele beroep. De relatie met het maatschappelijk verkeer is sterk geïntensiveerd. En de verhouding tussen de diverse ledengroepen verschuift; de NBA telt inmiddels meer accountants in business dan leden in het openbare beroep.

Dus past het ons weer kritisch naar onszelf te kijken. Daar is – onder meer via dit medium – ook regelmatig om gevraagd door betrokken leden. Hoe denkt u over uw beroepsorganisatie? Sluit de bestuurlijke structuur van de NBA nog optimaal aan bij onze rol, bij onze maatschappelijke positie en bij onze relatie met de achterban? En hoe kunnen wij uw beroepsorganisatie wendbaarder en slagvaardiger maken?

Dat is de achterliggende gedachte bij de start van dit traject, waarbij wij kijken naar de aansturing en organisatie van de NBA. Het begint met het vragen van uw mening. Een eerste indruk van de antwoorden op de enquête tot nu toe: u vindt belangenbehartiging en zorgdragen voor een kwalitatief hoogstaande uitoefening van het beroep de allerbelangrijkste taken van de NBA. U bent in meerderheid van mening dat er ook niet-accountants in het NBA-bestuur moeten zitten. En u vindt dat wij communicatie in media nog kunnen verbeteren.

Communiceren en acteren

Dit is waar wij als bestuur  om vragen: dat u zich uitspreekt en dat wij als bestuur daarop kunnen acteren en met u kunnen communiceren. Mijn oproep aan u is: geef ons feedback zodat wij de NBA kunnen vormen naar uw wensen. Inmiddels hebben al ruim duizend leden en trainees deelgenomen aan deze enquête.

U nog niet? U kunt nog tot en met 19 augustus meedoen, met de persoonlijke link in de uitnodigingsmail van 4 augustus. (Heeft u deze gemist? Mail nba@nba.nl, o.v.v. 'vragenlijst governance'. U krijgt dan een nieuwe uitnodiging. )

In een eerste bijeenkomst met een gezelschap van betrokken genodigden, begin september, gaan wij aan de slag met de uitkomsten van uw reacties. Dat moet een vervolg krijgen in een eerste ontwerp voor een vernieuwde organisatiestructuur later dit najaar. Ook die leggen we aan u voor. De ambitie is om vanaf januari 2016 te starten met de implementatie van dat plan. Wij houden de vaart erin en wij houden u op de hoogte van het proces.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.