NBA

Brug naar een beroep met toekomst

'Accountants beteren hun leven', kopte het FD al op de tweede maandag van het nieuwe jaar. Een voorpagina waarvan je als accountant hoopt dat ze vaker zullen verschijnen de komende tijd.

Accountantskamer-voorzitter Michiel Werkhoven constateert in het betreffende FD-interview dat accountants zichtbaar werken aan een kwalitatief betere en onafhankelijker controle. Eerder constateerde de AFM al dat de oob-kantoren op de goede weg lijken te zijn met de invoering van verbetermaatregelen.

Werkhoven’s kleine slip of the pen, waar het ging over de geringe aandacht van de NBA voor de bijna 400 niet-oob-kantoren, corrigeerde hij kort na verschijning van het interview zelf al even op de FD-site.

Gelukkig maar, want de NBA heeft in het afgelopen jaar veel inspanningen gepleegd om het verbeterplan In het publiek belang ook voor die grote groep middelgrote en kleinere kantoren met AFM-vergunning passend te maken. Na het nodige voorwerk door een speciale niet-oob-werkgroep is in het najaar van 2015 gestart met een reeks bijeenkomsten om de betreffende kantoren te informeren over de invoering van de maatregelen. Die reeks eindigt dit voorjaar en hopelijk weet dan iedereen wat hem of haar te doen staat. De maatregelen zijn waar nodig aangepast om ze beter aan te laten sluiten bij het karakter van deze groep kantoren.

Het is goed om te zien dat de eerste niet-oob-kantoren al zijn gestart met het in stappen realiseren van de maatregelen en de vastlegging daarvan via de online NBA Monitor. Vanaf vorige week   kunnen de kantoren zelf de stand bijhouden.

Ik vertrouw er graag op dat de voorlopers uit deze groep de rest zullen weten te enthousiasmeren om ook de implementatie ter hand te nemen. Ons verbeterplan is immers niet vrijblijvend, het is de brug naar een beroep met een toekomst gebaseerd op kwaliteit en vertrouwen.

De stand van de invoering bij de oob-kantoren is hoopgevend: op een paar aandachtspunten na lopen ze vrijwel op schema. Maar wij zijn er als beroep zeker nog niet. De rode draad in het rapport In het Publiek Belang is verandering van gedrag en cultuur. Daar hebben wij echt meer tijd voor nodig.

In dit komend hoogseizoen voor de accountancy is het des te belangrijker dat wij onze professioneel-kritische houding waarmaken en uiten. Zodat zaken zoals door collega Antoinette Dijkhuizen gesignaleerd in haar interview met dagblad Trouw deze week definitief tot het verleden behoren.

Ten slotte de Monitoring Commissie Accountancy. Als NBA hebben we ingezet op een commissie met een kritische blik, die de vinger durft te leggen op zaken die aandacht behoeven. Dat is immers de rol van de MCA. Het is goed te melden dat de monitoringcommissie recent haar werkprogramma heeft vastgesteld en besproken met alle betrokken oob-kantoren.
De MCA kan dus aan de slag. Ik kijk belangstellend uit naar de eerste rapportage. Daarin ben ik vast niet de enige.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.