Opinie

En nu iets totaal anders

Bijna dertig jaar geleden ging ik natuurkunde studeren aan de TU/e. Als alles volgens plan was verlopen zou ik nu dus ongeveer een leuke functie bij ASML, Philips of een geinige start-up gehad moeten hebben. Niet alles liep volgens plan.

Naast een jaartje natuurkunde vermeldt mijn cv inmiddels bedrijfsinformatica, een net niet voltooide RA-opleiding en een kwalificatie als IT-auditor.

Werkgevers als Coopers & Lybrand, BDO, de AFM en het NIVRA vullen het plaatje verder in. Na het NIVRA begon ik als zzp'er, en van 2010 tot 2016 werkte ik samen met andere compliance-specialisten in een onderneming die we inmiddels verkocht hebben.

In 2016 ben ik dus opnieuw zzp'er, maar ik werk nog steeds als compliance-specialist voor accountantsorganisaties. Vier dagen per week. Het echt nieuwe van 2016 zit voor mij in de vijfde dag: samen met een beeldend kunstenaar met een achtergrond in webdesign, ben ik een onderneming begonnen in 'verbeeldende bedrijfscommunicatie' of zoiets. We zoeken nog een beetje naar een lekker pakkende omschrijving in een paar woorden.

Inmiddels hebben we een VOF opgericht, ons ingeschreven bij de KvK, een bankrekening en een domeinnaam geregeld. Natuurlijk ook een accountant-adviseur.

Het proces waar we nu in zitten is, vind ik, echt bijzonder boeiend. Het scherp zetten van de focus, het nadenken over klanten, markten, prijzen, toegevoegde waarde, concurrentie etc. ken ik natuurlijk zoals u dat kent: vanuit een adviesrol, vanuit de theorie, vanaf de zijlijn.

Het is niet te vergelijken met hoe ik in 2007 voor mezelf begon. Ik had vrij intensief meegewerkt aan de Wet toezicht accountantsorganisaties, aan het accountantstoezicht, ik had mijn ervaring bij AFM en NIVRA, en werk lag er volop. Daarnaar zoeken was nooit heel ingewikkeld. Ik vermoed dat dat voor veel mensen die als accountant voor zichzelf beginnen redelijk vergelijkbaar is. Je moet bekend maken dat je bestaat, en je moet achter klanten aan, maar veel spreekt ook best vanzelf.

Nu is het heel anders. Wat wij precies willen gaan doen bestaat nog niet, en we moeten dus steeds opnieuw uitleggen wat het is, en vooral, waarom iemand daar toegevoegde waarde in zou zien. Het is uitdagend, spannend, en de hoeveelheid beren op de weg is genoeg voor een flink berenbos. Maar leuk dat het is! Ik kan het iedereen aanraden. Serieus. Het is niet alleen leuk om iets totaal anders te doen, het is ook een ervaring die niet door theorie of toekijken te evenaren is.

Ik hoor datzelfde van iedereen die wel eens een uitstapje gemaakt heeft, een paar jaar iets heel anders is gaan doen. Uiteindelijk word je ook een betere adviseur, een steviger accountant, door niet alleen over de muur te kijken maar door echt aan de andere kant te gaan staan.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 48 8 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.