Opinie

Angst essen Seelen auf

Een van de meest hoopgevende films die Rainer Werner Fassbinder regisseerde is 'Angst essen Seelen Auf'. De film verhaalt over een Marokkaanse man die verliefd wordt op een wat oudere Duitse. De relatie die ontstaat, wordt door hun omgeving sterk afgewezen. Echter, ze zetten door en na verloop van tijd mogen zij zich verheugen op meer sympathie.

Mijn gedachten gingen onmiddellijk uit naar de boodschap van deze film nadat ik het openingsartikel in het FD van vrijdag 26 augustus 2016 las onder de titel 'Accountant is angsthaas geworden'. Wat in feite gebeurt is dat accountants hun nek uitsteken door ten behoeve van de gebruiker van financiële rapportages aan de objectiviteit van de verstrekte informatie voorrang te geven. Die gebruiker is NIET de onderneming maar betreft allen die belang hebben bij het bestaan van die onderneming. Ik zie de reactie van de ondernemers opgetekend in de krant van vrijdag jl. dan ook in het licht van de reacties die bovengenoemd echtpaar ten deel viel. De klachten die ondernemers ventileerden in het FD moeten dan ook vooral gezien worden als een afwijzing van een nieuwe situatie. Van angst zou sprake zijn geweest als de accountant alles bij het oude had gelaten.

Hoe het ook zij, de audit 'nieuwe stijl' betekent geenszins dat accountants het zou ontbreken aan voor directieleden bruikbare kennis over het gecontroleerde bedrijf. In feite het eerste wat een accountant doet is vaststellen wat het business model is en hoe het functioneert. Deze observatie leidt zijn controle op de financiële verslagen die de onderneming wil publiceren.

De vraag die ik aan de klagende directieleden zou willen stellen is: Wilt u de accountant wel als gesprekspartner? Op 20 april 2016 meldde deze krant dat "de zeven AEX-fondsen die een andere accountant namen, hebben de accountantsrekening met 28 procent gedrukt". Het is opvallend dat bij de gedwongen roulatie dit jaar accountants minder geld in rekening mogen brengen, terwijl de kosten van het uitvoeren van een controle bij nieuwe klanten hoger is. In de offertelawine die zich heeft afgespeeld, was de onderneming kennelijk meer uit op de verwerving van de handtekening tegen een zo laag mogelijke prijs dan op een controle die aanleiding zou geven tot een meer diepgaande uitwisseling van gedachten tussen de accountant en de leiding van de onderneming. Wie heeft er angst?

Deze opinie is ook gepubliceerd in het FD van vandaag.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.