Opinie

Bullseye of bullshit?

Er wordt genoeg geschreven over het fenomeen blockchain. Maar onduidelijk is nog hoe blockchain het vraagstuk van 'continuous business assurance' kan ondersteunen. Op zoek naar een goed idee.

Ik hoef denk ik niemand die deze opinie leest nog uit te leggen wat een blockchain is. Er zijn inmiddels een groot aantal websites die de blockchain uitleggen. Er zijn coole filmpjes, powerpoint-presentaties en ook Accountant.nl schenkt regelmatig aandacht aan de blockchain.

In mijn serie 'Op zoek naar vernieuwing' op Accountant.nl, eind 2015, heb ik een aantal mensen opgezocht op een beeld te krijgen bij wat blockchain nu concreet gaat betekenen vanuit het assurance perspectief. Ik heb toen veel parallellen met EDI (EDIFACT) gehoord, vergelijkingen met XBRL, verwijzingen naar AI (Artificial Intelligence), maar uiteindelijk lijkt de blockchain toch iets anders te zijn. Het hoogtepunt was de uitleg van wat een Fork is. Echt begrepen deed ik dat toen niet, eigenlijk nog steeds niet, maar het klonk geweldig spannend. Inmiddels zijn we twee jaar verder en schijnt de Fork in bitcoinland (de meest bekende toepassing van blockchain) zich daadwerkelijk voorgedaan te hebben.

Los van Forks, schaalbaarheid en andere technische uitdagingen, schijnt de techniek achter blockchain vanuit veiligheid ook niet feilloos te zijn. Recent las ik daar nog een artikel over (voor de liefhebbers). 

Ondanks mijn nog wat zeurende onderbuikgevoel, een lichte vorm van twijfel, vind ik de blockchain uitermate fascinerend. Ondanks een redelijk goed ontwikkeld gevoel bij IT ben ik van blockchain als onderwerp tot op heden even afgebleven. Ik zag de potentie, maar ik dacht: dit is echt een te technisch complex vraagstuk en je komt niet weg met 'ach, het zit onder de motorkap'. Dus…pauze.

We zijn nu twee jaar verder en ik heb twee jaar 'meegelezen'. Beetje door de buzzwords heen proberen te lezen. Ik heb geprobeerd te achterhalen welke concrete toepassingen van de blockchain in het assurance domein worden ontwikkeld en welke partijen daar mee bezig zijn. Ik heb mij in het bijzonder gericht op blockchaintechnologie die onze mindset rondom 'continuous business assurance' kan ondersteunen. Real-time assurance, voor relevante stakeholders. 

Ik heb genoeg boeiende gesprekken gehad, veel vergezichten, mooie plaatjes gezien en uitnodigingen voor lab-opstellingen gekregen. Maar het is mij nog niet gelukt om te valideren, een echt 'ei' te leggen, rondom de sleutelvraag: welke stappen moeten we ondernemen om concreet de blockchaintechnologie in te zetten op het vraagstuk van continuous business assurance? Of, in een realtime setting assurance, waar we praten over het afgeven van zekerheid bij prestaties, risks, controls van ondernemingen: kunnen we dit proces sneller, transparanter, beter en robuuster maken met de inzet van blockchain? Zie beeld.

Welke blockchain-technieken passen in dit plaatje? Hoe organiseren we een netwerk waarop we continuous business assurance kunnen leveren als accountants? Waarom zou ik als accountantskantoor investeren in data-ontsluiting tussen enterprisesystemen van cliënten en de blockchain? Kan ik een kantoorspecifieke blockchain voor aangesloten ondernemingen ontwikkelen? Is dat nuttig? Er is immers reeds open source blockchain. Hoe ontstaat een ‘netwerk’? Kan in een gedecentraliseerde grootboekomgeving nog wel assurance over één vennootschap worden afgegeven, of alleen over een keten van bedrijven aangesloten op een gedecentraliseerd netwerk?

U begrijpt: heel veel deelvragen, waar ik in al die gesprekken nog weinig concrete antwoorden op heb gevonden. 

Toch ben ik er van overtuigd dat deze kennis er inmiddels is. Het is een kwestie van de juiste mix in mensen vinden, kennis ontsluiten en delen. Ik zie op LinkedIn heel veel enthousiasme rondom de blockchain, super aanstekelijk. Ik zie veel blockchain events. Ik zie heel veel blockchain talenten. 

Ik zal eerlijk zijn, twee jaar geleden was mijn afdronk rondom de blockchain: wat een hoop bullshit, wat een overgedreven gedoe. Langzaam ben ik om, sterker nog: ik wil veel tijd en  energie steken in het beter begrijpen hoe blockchain het vraagstuk van continuous business assurance gaat ondersteunen. En ik wil deze kennis delen. 

Maar ik zoek nog naar een samenvattend, concluderend perspectief; dat ene A4'tje dat mij definitief over de streep trekt rondom mijn sleutelvraag. Ik hoop via deze opinie die blockchain-believers te vinden die concrete ideeën willen uitwerken, aansluitend op het vraagstuk van continuous business assurance. 

Accountant.nl is niet het platform om een prijsvraag uit te schrijven, maar wel het platform voor kennisdeling. Ik beloof dat ik de beste A4'tjes bij de redactie van deze website inlever, zodat iedereen er kennis van kan nemen en met de aangedragen ideeën aan de slag kan. Waar we kunnen samenwerken hoor ik dat ook graag. Blockchain wordt omschreven als het nieuwe internet, dat is er dus voor iedereen! 

Reageren kan naar pieter.dekok@coney.nl

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.