Opinie

Stilte in de storm

Het is stil. Een mild briesje. Wuivende palmbomen in een stralende economie.

Stil op Accountant.nl. Een waterval aan uiterst correcte, vriendelijke, informatieve blogjes.  Je kan het er bijna nooit mee oneens zijn. Recent de Oordeelonthouding. Prima stuk. Iedereen duim omhoog. Ik zou graag lezen dat oordeelonthouding in de praktijk een resultante is van 'handdoek in de ring' en 'er geen zin meer in hebben'. Budget op. Easy way out. Lees ik niet. 

Hier en daar een debat voor en door gewaardeerde hoogleraren, waarbij ik mij afvraag voor wie dat debat nog wordt gevoerd. Geen listed onderneming die controle en advies nog hand in hand laat gaan. Wereldwijd staat zo'n verbod in de GAAS. Dit speelt wel in het middensegment. Lees ik niet. 

Het is stil uit het AccountancyInnovatieLab. Het pruttelt en borrelt nog niet echt. Geen idee wat de laatste innovatie is, wat de  nieuwste inzichten en uitkomsten zijn om het assurancevak vooruit te brengen. 

Stil op FD.nl. Hier en daar nog eens een accountantsschandaaltje, een verwijzing naar de hervormers van weleer. Maar niets meer qua omvang als uit de periode 2010-2013. Business as usual

Volgens mij is het ook stil in opleidingsland. Iedereen is bezig. IT krijgt meer ruimte en aandacht. De opleidings- en titeldiscussies, ach. 

De AFM is eigenlijk ook best stil. Waarschijnlijk druk. Las dat ze meer met data-analyse willen gaan doen. Vind ik leuk. Help graag mee. 

Guus & Marco zijn ook stil. Teleurgesteld denk ik. Nooit uitgesproken, maar ik had respect voor Marco's inspanningen. De underdog.  Ik heb mij er verder niet mee bemoeid. Voorzitter zijn van de NBA lijkt mij een ondankbare taak. Iedereen te vriend houden, veel voor de (politieke) bühne en na jaren ploeteren weet niemand meer wat je belangrijkste 'wins' waren. Die tijd kan ik beter besteden. 

Over de politiek gesproken. Nu de PvdA gehalveerd is en andere politieke aanjagers uit het accountancyhervormingsdebat van het podium zijn verdwenen, is het ook stil vanuit de politiek. Of lijkt dat maar zo? Lees er weinig over. 

Het is stil op de arbeidsmarkt. Althans als je op zoek bent naar uitbreiding van je team. Veel collega’s verlaten het vak, het is vissen in een kleine vijver. Ik maak mij ernstig zorgen. Word er somber en stil van. 

Het wordt al stiller rondom de blockchain. De cryptohype is op zijn retour en het aantal blockchain business cases lijkt tot heden te beperkt te zijn om het geluid en geklap vol te houden. Iedereen ziet de blockchainpotentie, ik ook, maar de stilte neemt toe. Goede zaak. Eerst doen, dan ouwehoeren. 

Op het gebied van robotisering lees ik eigenlijk niets meer dan dat we slimme systemen 'met elkaar laten praten'. Robotic Assistents, robitisering, touwtjes aan elkaar knopen. Nog niet de robot die een audit uitvoert en tegelijkertijd een appeltaart kan bakken. 

Stil is het ook rondom het visiestuk. Na een zeer dynamische start in september 2016 kunnen we niets anders vaststellen dan dat het een ‘breed gedragen stuk’ is geworden. Geen spanning. Niemand op de banken. 

De NBA-intenties zijn goed. Dat weet ik. Dat heb ik van dichtbij ervaren. Ik begrijp ook best dat dit soort processen zo lopen. Het gaat om draagkracht en niet om daadkracht. Een visiedebat, een nachtkaars, met matte discussies in het land. Maar goed. Inmiddels twijfel ik of het fair is om dit soort processen van de NBA te verwachten. Iedereen die echt wil innoveren, kan dit ook prima zelf regelen. Toch? 

Het is ook stil rondom de 53 maatregelen. Ik heb recent een uitgebreide monitor ingevuld op verzoek van de monitoringcommissie. Kreeg nog paar reminders, maar heb er toch echt één online ingezonden. Echt mijn best gedaan.

Het is nog wat stil rondom de uitkomsten hiervan. Vuurwerk verwacht ik niet. Er was al van alles voorgekauwd wat betreft de root causes achter de noodzakelijke veranderingen. Inmiddels vraag ik mij af of we nog weten welke wicked problems we aan het oplossen zijn…

Ik vrees dat die 53 maatregelen samen net zo zwaar wegen als de beroepseer. Of zoals Tuacc al vaak schreef: 'Het Mooiste Vak' uitdragen. Meer is er niet nodig voor een goede assuranceklus. 

Stilte in de storm. Want dat milde briesje is eigenlijk een verraderlijke storm. Technologie. Kunstmatige Intelligentie. Een orkaan komt aan land, gedragen op de energie van Artificial Intelligence. Het onttrekt zich nog grotendeels aan ons beeld.  Zou u kunnen denken. In elke sector zien we echter zelflerende algoritmes opkomen die een groot deel van de (routine) taken overnemen. Deze zelflerende algoritmes worden ook letterlijk steeds slimmer. 

Online helpdesks die klachten op basis van Q & A-algoritmes afwikkelen in milliseconden. Bedrijven die nieuwe medewerkers selecteren op basis van HRM-algoritmes. Mensen die op vakantie gaan op basis van marketing-algoritmes. Eénmaal een vakantiebestemming gegoogled en u gaat uiteindelijk gewoon die kant op. We kijken tv op basis van Netflix-algoritmes. Patiënten worden behandeld op basis van DNA-algoritmes. 

Dichterbij: fraude-onderzoeken op basis van zelflerende Fraud Algoritmes (het komt al dichtbij, denk aan onjuiste kostendeclaraties die nu al met 98 procent zekerheid gespot worden). Due Diligence op basis van de DD Algoritmes (zit in de pijplijn). 

Stilte in de storm. Een veilige status quo. Assurance op basis van algoritmes, zelflerend, steeds slimmer, goedkoop, razendsnel, voor elke stakeholder, eindelijk assurance op maat. Speelveld voor AI-specialisten. We kunnen inpakken? Het einde in zicht van een levenslang audit-, toezicht-, opleiding-, verdien- en kostenmodel? Welnee? 

Ja, het gaat goed met mij, no worries. Wellicht is het ook wel eens lekker dat het zo stil is.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.