Opinie

Over speedboten, fregatten en mammoettankers

De NBA heeft de ruwe contouren geschetst van haar nieuwe governance-model. Het bestuur van de NBA Young Profs heeft dat positief ontvangen. We zien (eindelijk) dat gekozen is voor een model dat is gestoeld op daadkracht, in plaats van draagkracht.

Het gaat niet meer zozeer om welke bloedgroep iemand heeft, maar om welke competenties hij of zij bezit om door te kunnen pakken en de broodnodige veranderingen in de sector te kunnen bewerkstelligen. Fijn! Het uitgangspunt van verbinding van leden via de opzet van faculties en communities ervaren wij positief. Voor ons gevoel werken wij als young profs namelijk al geruime tijd op deze manier. Eerlijk gezegd vinden wij de ledengroepen enigszins achterhaald. Die zorgen in de praktijk voor verdeeldheid, in plaats van een structuur die ons als accountants bindt.

Zoals aangegeven zijn wij juist blij met een daadkrachtig model, in plaats van een veel trager ‘draagkracht-model’. Het nieuwe governance-model kan snel anticiperen op ontwikkelingen, via de communities. Een 'robuust' model zoals het huidige past daar volgens ons niet in. Het woord impliceert het namelijk al: het is niet wendbaar en flexibel, maar vooral stevig, stijf en strak. Geen speedbootje maar eerder een mammoettanker dus. Het governance-model van de NBA moet de veranderingen helpen bewerkstelligen. Uitgaande van de huidige situatie is dat een robuust model met allerlei checks en balances. Het zou betekenen dat er een logge mammoettanker moet worden gebouwd om alle situaties te kunnen bevatten die moeten leiden tot verandering.

Helaas is dat niet de realiteit en dat kost ook te veel tijd. Voor verandering is juist cultuurverandering nodig, waarbij leiderschap wordt getoond om een andere richting in te slaan. Wij als young profs verlangen hiernaar. We krijgen nu een governance-model aangereikt gekregen om dit voor elkaar te boksen. Wij zien een structuur staan die klaar staat om de cultuurverandering te faciliteren. Maar het is nu aan ons, de leden, om gas te geven. Wij als young profs roepen de beleidsbepalers in dit vak (en dat is IEDER lid) op de handschoen op te pakken en aan de slag te gaan. Natuurlijk staan wij zelf ook te springen om een constructieve bijdrage te leveren.

Toegegeven, er zijn nog niet voldoende checks en balances. En ja, misschien moeten er ook accountants vanuit andere ‘ledengroepen’ (wat zijn dat ook al weer?) in het bestuur, maar we willen ondertussen in ieder geval daadkracht en geen draagkracht. Het gaat nu in de discussies weer om belangen en personen, terwijl het juist tijd is om daadkrachtig te zijn. Met wie we dat gaan doen? Maakt ons het uit. Als het maar gebeurt, of het nu openbaar accountants, interne accountants  of AiB’ers zijn; wat ons betreft gaat het daar niet (meer) om. Wel zien wij graag een frisse blik van buiten. Als accountants duiken wij (veel te) snel de inhoud in en vergeten dan van buiten naar binnen te kijken. Een onafhankelijke voorzitter, of enkele bestuursleden van buiten, zou ons hierbij kunnen helpen.

We hebben een vloot nodig met een stevig moederschip, met daarop een bevlogen admiraal. Het past niet langer om enkel met fregatten te reageren op het strijdtoneel, daarvoor hebben we ook snel inzetbare wendbare schepen nodig. We moeten vooruit, gas erop en doorpakken nu. Tijd dat wij als leden opstaan en ons gaan verenigen. In communities.

Het is tijd voor verandering en verbinding. Het is tijd voor leiderschap!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Adrian Egas is werkzaam bij Alfa Accountants en Adviseurs en is daarnaast voorzitter van de NBA Young Profs.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.