Opinie

Vrouwen? Uiteindelijk gaat het om de beste mensen

Het gesprek over vrouwen aan de top, of eigenlijk het gebrek daaraan, verloopt meer dan eens volgens een vast patroon. Ze zijn er niet. Als ze er wel zijn, dan willen ze niet. En als ze er zijn en willen, dan ontbreken de competenties.

Uiteindelijk gaan we natuurlijk voor de beste mensen. En daarom hebben we een ondervertegenwoordiging van vrouwen in het bestuur, de commissariaten en het kabinet. Toch?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederland nog stappen te maken heeft ten aanzien van gendergelijkheid. We zakken in de Global Gender Gap Index van 2017 van de 16e naar de 32e plaats. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het groeiende inkomensverschil en de daling van het aantal vrouwen in zowel het kabinet als in leidinggevende functies. Discussies ontstaan vervolgens over de oorzaak van dit probleem.

Een door mij vaak gehoorde analyse is dat er geen vrouwen beschikbaar zijn voor hogere functies. Mochten die vrouwen er wel zijn, dan willen ze vaak niet. Vrouwen willen toch vaak meer thuis zijn, voor de kinderen zorgen en het huishouden draaiende houden. En soms zijn er wel vrouwen en willen ze ook, maar ja, dan beschikken ze niet over de juiste kennis en kunde. Omdat het uiteraard moet gaan om de kwaliteit en niet om het geslacht, wordt er toch voor een man gekozen. Interessant om te melden is dat ik deze redenering voornamelijk van mannen hoor. Toeval?

En de accountants?

Bij accountantskantoren lijkt het niet anders. Op het moment van aanname bij het accountantskantoor is de verhouding tussen mannen en vrouwen gelijk. Vanaf het middenmanagement stromen vrouwen echter twee tot drie keer sneller uit dan mannen, wat leidt tot een laag percentage van vrouwelijke managers. Hoe komt dit? En wat zijn de gevolgen voor de kwaliteit van het werk?

Ik heb de antwoorden niet, maar wees gerust! De Foundation for Auditing Research heeft een fonds van 200.000 euro beschikbaar gesteld aan Isabella Grabner om nader onderzoek te doen. Naast geldelijke ondersteuning stelt de Foundation de werknemersdatabases van de negen grootste accountantskantoren in Nederland beschikbaar. Dit stelt Grabner in staat om over een langere periode de carrière van alle medewerkers te analyseren. Haar onderzoeksvraag is of het performance measurement proces het verlies van talent vermindert. Hallo auditkwaliteit!

Een specifiek aandachtspunt in Grabners onderzoek is het verlies van vrouwelijk talent. Ik ben benieuwd hoe de accountantskantoren het doen qua gendergelijkheid en hoe gender(on)gelijkheid de kwaliteit van het personeelsbestand beïnvloedt.

Toegift: het bestuur van de NBA Young Profs bestaat uit vier vrouwen en drie mannen. Vrouwenquotum: check.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 76 15 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.