Beste Wopke,
Dat is de opening van een brief die ik schreef aan de minister van Financiën. Deze brief heb ik op donderdag 7 maart 2019 overhandigd en besproken op het ministerie.
Er is de laatste tijd veel geschreven over fraude. Samen met mijn collega-ondernemer en accountant Endymion Struijs organiseer ik debatten via StudioAms. Tijdens het laatste debat was de tekenend accountant van Vestia aanwezig. Na dit debat ben ik op een andere manier gaan kijken naar je rol als accountant en de risico's die je loopt. En mijn conclusie is: accountant zijn is gevaarlijk!
In de maanden volgend op het debat deelde ik mijn visie, ervaringen en opgebouwde mening met een groter publiek; van bestuursvoorzitters van accountantsorganisaties en leden van raden van commissarissen tot aan externe betrokken, zoals tuchtrechtadvocaten en journalisten. In mijn optiek heerst er een vorm van 'pijnlijke emotie' binnen de beroepsgroep. Je kunt het ook omschrijven als 'angst'. Het heeft een verlammende werking, die een gezonde toekomst voor accountants in de weg staat. Vandaar ook de titel van de brief aan minister Hoekstra: 'Gezond toekomstperspectief wordt bedreigd door een weeffout in de accountancy.'
In de essentie gaat het mij om het onderstaande (ook te lezen in het slotakkoord van de brief):
- Ik vind de menselijke waardigheid belangrijk. Op basis van professionaliteit kun je het oneens zijn met elkaar, kun je heftige debatten voeren, haal je het uiterste in elkaar naar boven. Maar uiteindelijk gaat het om respect naar elkaar en om het behouden van menselijke waardigheid. En die staat door angst onder druk.
- Als de marktwerking in de sector verdwijnt, als het toezicht verhard en als partijen elkaar niet meer begrijpen, dan ondermijnt dat het leiderschap en ondernemerschap.
- Als wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek niet de basis is voor de juiste besluitvorming, dan loopt de beroepsgroep gevaar.
- Als mijn mensen vragen om (economische) bescherming en ik kan die niet geven, doet dat iets met mij als werkgever.
- Als ik een gezin heb en dat gezin loopt (economisch gezien) gevaar door de keuzes die ik maak als moeder en als accountant, dan kan ik mijn vak niet meer met volle overgave uitoefenen.
- Als het plezier en de veiligheid verdwijnen uit een sector en je als accountant in de moeilijkste periode alleen komt te staan, dan is accountant zijn gevaarlijk!
Ik neem waar dat er vanuit de beroepsgroep een behoefte is om meer gezamenlijk op te trekken als het gaat om de toekomst van ons vak. Zoals ik in de brief ook heb geschreven: laat het een start zijn van een verdergaande beweging om een gezond toekomstperspectief voor een jonge generatie accountants op te bouwen. En laten we dat vooral samen doen.
Op 22 maart 2019 gaan we hierover bij StudioAms in debat.
Gerelateerd

Pheijffer: splitsing audit en advies vooral goed voor adviespraktijk
De plannen van EY voor het wereldwijd splitsen van de audit- en adviespraktijken vormen een "kantelpunt" in de sector. Want de huidige discussie is intern gedreven...

'Partijdigheid accountants is vaak onbewust'
Accountants hebben sterke prikkels om hun klanten gelukkig te houden. Dat gebeurt niet altijd bewust, maar het is wel een van de belangrijke oorzaken van boekhoudschandalen.

Volkskrant: 'Accountants treuzelen in zoektocht naar beter model'
Hoewel er wel wat beweegt in de accountantssector, "is het vooralsnog te weinig, en vooral niet fundamenteel genoeg". Dat schrijft de Volkskrant in een bericht over...

Kwartiermakers zijn 'voorzichtig positief' over ontwikkelingen accountantssector
Minister Kaag van Financiën heeft de vierde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector gedeeld met de Tweede Kamer. Op basis van onderzoek...

Wetsvoorstel toekomst accountancysector naar Raad van State
Het voorstel voor de nieuwe Wet toekomst accountancysector (Wta) is, na behandeling in de ministerraad, voor advies verzonden naar de Raad van State.