Opinie

Ketenkracht werkt!

Accountants in verschillende rollen gebruiken elkaars kracht nog niet genoeg. Dat was de afdronk van een recente bijeenkomst van internal auditors en externe accountants. Het echt toepassen van de kracht van accountants in de keten (ketenkracht) heeft maatschappelijke meerwaarde. En het is nog leuk ook!

Ketenkracht bestaat uit meerdere schakels in dezelfde keten van accountants in diverse rollen. Het gaat mij nu in eerste instantie over de schakel in de samenwerking tussen internal auditors en externe accountants. Hierover organiseerde LIO begin juli een bijeenkomst. Daarin ging het nogal eens over dubbel werk doen en onderling vertrouwen.

Internal audit en externe accountant vullen elkaar mooi aan. Je zou kunnen zeggen dat de internal auditor op specifieke onderwerpen de diepte in gaat. De externe accountant bekijkt de breedte van de organisatie. Deze combinatie zorgt voor maatschappelijke meerwaarde:  er is meer en meer gerichte (assurance)informatie voor de externe accountant beschikbaar, het zorgt voor meer assurance voor de organisatie zelf en het zorgt voor een beter beeld van de organisatie. Maar om dat te bereiken is ook wat nodig.

Want een dergelijke samenwerking is er niet altijd en overal. Ketenkracht vraagt gelijkwaardigheid, een juiste mindset, een open communicatie en respect voor ieders verantwoordelijkheidsgebied. Het vraagt ook diepgaande documentatie in het dossier van de externe accountant. En het vraagt flexibiliteit, want er zijn internal auditors met verschillende volwassenheidsniveau's en een diversiteit aan opdrachten voor internal audit. Dus past dat altijd in de samenwerking ?

Om een dergelijke samenwerking überhaupt te willen verkennen is de juiste mindset een belangrijk onderwerp. Mijn gevoel daarbij is dat er meer en meer accountants dit opzoeken, maar ook dat individuele accountants er nog huiverig tegenover staan.

Wat daarbij zal helpen is om het uitgangspunt voor de samenwerking om te draaien: van 'Nee, mits…' naar 'Ja, tenzij….'
Laten wij onszelf gunnen om die samenwerking verder op te zoeken en te intensiveren. Het heeft echte meerwaarde. En lekker met mede-accountants samenwerken zorgt wederzijds voor continue verbetermogelijkheden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 26 14 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.