Tuchtrecht

Doorgehaald na uitschrijving

De praktijk van een accountant-administratieconsulent was bij de tuchtklacht nog zo'n chaos dat een doorhaling volgt, ook al heeft de AA zich al vrijwillig laten uitschrijven.

Accountantskamer

Zaaknummers:
13/2327 Wtra AK
Datum uitspraak:
14 februari 2014
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
doorhaling, niet-herinschrijvingstermijn 18 maanden
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2014:17

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

De praktijk van een AA wordt in 2009 voor het eerst getoetst. De AA dient een verbeterplan in, maar bij de hertoetsing in 2012 blijkt het stelsel van interne kwaliteitsbeheersing opnieuw onder de maat. De accountant voelt dit oordeel al aankomen en laat zich ondertussen uitschrijven uit het register.

De NBA dient een klacht in tegen de AA.

Klacht

De accountant heeft geen stelsel van interne kwaliteitsbeheersing dat voldoet aan de normen.

Oordeel

De klacht is gegrond.

In meerdere dossiers zijn tekortkomingen gevonden in:

  • de acceptatie en continuering;
  • de uitvoering en documentatie;
  • de rapportage.

Verder blijkt bij de hertoetsing dat in drie van de vier samengestelde jaarstukken een samenstellingsverklaring is opgenomen die niet voldoet aan de eisen. De geconstateerde tekortkomingen raken de kern van het werk van een accountant: het uitbrengen van jaarrekeningen en verklaringen, waaraan derden in het maatschappelijk verkeer waarde kunnen hechten.

Maatregel

Het stelsel van kwaliteitsbeheersing was ten tijde van de hertoetsing nog vergaand onvoldoende. Er zijn geen verzachtende omstandigheden. De accountant heeft daardoor gezondigd tegen de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag.

Tijdens de zitting bij de Accountantskamer, anderhalf jaar na de hertoetsing, is de praktijk evenmin verbeterd, terwijl ook nergens uit blijkt dat de AA pogingen tot verbetering heeft gedaan. De Accountantskamer vindt een doorhaling daarom passend en geboden, waarbij de AA zich niet binnen achttien maanden opnieuw mag (laten) inschrijven in het register.

Voor de volledigheid voegt de Accountantskamer eraan toe dat een vrijwillige doorhaling er volgens (de wetsgeschiedenis van) de  Wet AA, de Wab en de Wtra niet toe leidt dat de accountant niet tuchtrechtelijk verantwoording meer zou hoeven afleggen voor zijn handelen vóór de uitschrijving. Een doorhaling op eigen verzoek is dus geen beletsel om alsnog een doorhaling of een andere maatregel op te leggen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.