Tuchtrecht

Oud-compagnon laten bungelen

Een registeraccountant verlaat een maatschap en sluit na enkele procedures een vaststellingsovereenkomst. Als hij vraagt de vrijwaring uit die overeenkomst te herbevestigen, reageert zijn oud-collega pas vele (aangetekende) brieven en e-mails later.

Accountantskamer

Zaaknummers:
16/2595 Wtra AK
Datum uitspraak:
18 augustus 2017
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2017:52

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een registeraccountant treedt uit een maatschap en een goodwillmaatschap. Hij voert met de maatschappen en de vennoten verschillende procedures over de uittredingsvergoeding. Om een einde te maken aan die procedures sluiten de uittreder en een vennoot een vaststellingsovereenkomst, waarin wordt afgesproken dat de uittredend accountant:

  • afstand doet van verdere aanspraken op de maatschappen;
  • wordt gevrijwaard van eventuele aanspraken van de maatschappen.

Vier dagen later vraagt de uittreder aan de vennoot en de maatschappen om te herbevestigen dat zij de vrijwaring zullen nakomen. Een reactie blijft uit. Ruim twee jaar daarna zegt de rechtbank dat de persoonlijke vennootschappen van de andere vennoten een voorschot van anderhalve ton moeten betalen aan de bv van de uittreder. De uittreder herinnert de andere vennoot hieraan, maar die laat opnieuw niets van zich horen. Ook niet na herhaalde herinneringen. De andere vennoot komt pas in beweging als de advocaat van de uittreder hem sommeert. Hij sluit dan een depot-overeenkomst met de uittreder en stort tien mille in het depot.

De uittreder dient een klacht tegen de vennoot in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft niet gereageerd op diverse brieven en e-mails over het nakomen van de vaststellingsovereenkomst.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

Omdat zijn voormalige compagnon een groot financieel belang had bij meer zekerheid over de nakoming vindt de Accountantskamer het vergroten van de onzekerheid door niet te reageren niet comm’il faut. Dat hij geen toegang meer had tot het kantoor en zijn e-mailadres vindt de Accountantskamer geen goed excuus. De accountant had ervoor moeten zorgen dat hij per post en e-mail bereikbaar was.

Uiteindelijk heeft de accountant wel gereageerd op de sommatie van de advocaat en tien mille in het depot gestort. Daarom is het vergrijp van de accountant per saldo van onvoldoende tuchtrechtelijk gewicht om te zeggen dat hij in strijd heeft gehandeld met een gedrags- of beroepsregel.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.