Van de Helpdesk

Ontheffing voor volgen gecertificeerde PE-activiteiten

Wanneer wordt ontheffing voor het volgen van gecertificeerde PE-activiteiten verleend?

Categorie: permanente educatie
Onderwerp: ontheffingsgronden erkende PE-instellingen
Regelgeving: Nadere voorschriften permanente educatie, Beleidsregel permanente educatie

Vraag…

Wanneer wordt ontheffing voor het volgen van gecertificeerde PE-activiteiten verleend?

Antwoord…

De verplichting elk jaar twintig gecertificeerde cursusuren bij erkende PE-instellingen te verrichten, is alleen van toepassing op de openbaar, de intern en de overheidsaccountant. Het volgende geldt dus nadrukkelijk niet voor de accountant in business.

Ook voor de openbaar, de intern en de overheidsaccountant die langdurig in het buitenland werkzaam is, geldt de verplichting tot het verrichten van gecertificeerde PE-uren. Hij kan aan deze verplichting voldoen via het grote aanbod aan online cursussen dat in het NBA-cursusregistratiesysteem (CRS) is opgenomen.

Het beleid is om  aan de openbaar, de intern of de overheidsaccountant die ten minste zes maanden in een jaar in het buitenland werkzaam is, in elk geval ontheffing te verlenen voor het volgen van (een deel van) de gecertificeerde PE-uren, indien hij voldoet aan een of meer van de volgende voorwaarden:

  1. Hij heeft in  het desbetreffende land voldoende PE-activiteiten verricht bij een instelling die gelieerd is aan een in Nederland door de NBA erkende PE-instelling. Met voldoende PE-activiteiten wordt minimaal twintig PE-uren of, als al gecertificeerde PE-activiteiten zijn verricht, aanvullend tot twintig PE-uren bedoeld.
  2. Hij heeft in het betreffende land voldoende PE-activiteiten verricht bij een beroepsorganisatie van accountants die lid is van IFAC. Met voldoende PE-activiteiten wordt minimaal twintig PE-uren of, als al gecertificeerde PE-activiteiten zijn verricht, aanvullend tot twintig PE-uren bedoeld.
  3. Hij is redelijkerwijs niet in staat tot het volgen van (online) cursussen bij erkende PE-instel­lingen (zelden).

De accountant die een ontheffing wil, moet een ontheffingsverzoek indienen via het Formulier voor ontheffingsverzoeken. Hierbij moet hij ook de relevante bijlage indienen en daarnaast het deel uit zijn arbeidscontract waaruit blijkt dat hij in het jaar waarvoor hij ontheffing aanvraagt ten minste zes maanden in het buitenland werkzaam was, als dit niet uit de NBA-ledenadministratie blijkt.

Uiteraard blijft de verplichting bestaan tot het verrichten van 120 PE-uren aan PE-activiteiten per driejaarscyclus met een minimum van twintig PE-uren per kalenderjaar.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.