Cumulatief preferente aandelen en dividend
Hoe ga je, bij het samenstellen van een jaarrekening, om met dividend als een aandeelhouder cumulatief preferentie aandelen bezit?
Categorie: Externe verslaggeving
Onderwerp: Achterstallig dividend cum prefs
Regelgeving: RJ 240/RJk B8, eigen vermogen
Vraag...
Situatie 1
Bij het samenstellen van een jaarrekening komen wij de situatie tegen dat er aan de aandeelhouder die cumulatief preferente aandelen bezit geen dividend kan worden uitgekeerd vanwege het feit dat er geen winst gemaakt wordt en er niet voldoende vrij vermogen is. Wat verwerk ik hieromtrent in de jaarrekening?
Situatie 2
Wat is de wijze van verwerking als de vennootschap wel winst maakt, maar uit de uitkeringstest blijkt dat de bestuurder geen toestemming verleent voor een dividenduitkering aan de cumulatief preferente aandeelhouder?
Antwoord...
Situatie 1
Als aan de houder van cumulatief preferente aandelen geen dividend kan worden uitgekeerd, dan behoudt hij het recht op dit dividend. Dit houdt in dat als er op enig moment weer sprake is van voldoende vrij vermogen, dat dit achterstallige dividend op dat moment alsnog moet worden uitgekeerd. Dit wordt bepaald door de statuten. Eerst wordt het achterstallige dividend uitgekeerd, vervolgens het reguliere preferent dividend en pas daarna komen de overige aandeelhouders aan bod.
Dit wordt verwerkt in de jaarrekening door de omvang van het achterstallige dividend in de toelichting te vermelden bij het eigen vermogen (Rjk B8.130).
Situatie 2
Het kan voorkomen dat het bestuur van een vennootschap van mening is dat de cumulatief preferente aandeelhouder zijn dividend niet kan ontvangen, bijvoorbeeld naar aanleiding van de uitkeringstest. Volgens RJ 240.241/RJk B8.130 moet bij een bv. in de toelichting melding worden gemaakt van het ontbreken van de goedkeuring door het bestuur, naast de vermelding van het achterstallige dividend.
Als er wel voldoende vrij vermogen is om het preferente dividend uit te keren en er geen bezwaar van de bestuurders is, dan moet op basis van RJ 160.209 het uit te keren bedrag als schuld per balansdatum worden opgenomen. Dit geldt voor zowel de balans voor als na winstbestemming.
Gerelateerd

Verwijzing naar algemeen aanvaarde grondslagen is oké
Je kunt je afvragen wat het nut is van een vermelding van extra werkzaamheden. Maar als je het doet, doe het dan goed.

Spelregels jaarverslaggeving bij dreigende discontinuïteit
Veel ondernemingen staan door de coronacrisis aan de rand van de afgrond. Door overheidssteun en de mogelijkheid om belastingschulden voorlopig nog niet te betalen,...

Accountants halen deadline jaarrekening 2019 niet
Als Nederland wil kunnen blijven rekenen op zijn accountants, zullen die accountants extra tijd moeten krijgen om de jaarrekening op te maken, meent John Weerdenburg.

'Continuous reporting biedt legio kansen voor ondernemer en accountant'
Als accountants zich meer verdiepen in datakwaliteit, strategie en processen van de onderneming, en digitale ontwikkelingen, dan biedt continuous reporting veel...

Administratieve dienstverlening/ Samenstelverklaring 1.0
In een eerdere opinie schreef ik dat ik moeite had met de hiërarchie in het beroep. Administratieve dienstverlening die het laagst in aanzien staat en bovenaan de...