Statistical auditing (62)

Statistical auditing symposium: Back to Basics

Op 17 mei 2017 vindt het tiende Limperg Symposium Statistical Auditing plaats. Het onderwerp dit jaar is 'Back to Basics'.

Hein Kloosterman

We hebben deze titel gekozen omdat we dit jaar op het symposium de fundamenten van financial auditing willen presenteren: modellen, onvervangbare interne beheersing en substantive tests op basis van steekproeven of cijferanalyse. Daarmee hopen wij een zo breed mogelijk publiek te bereiken, van accountants die in de praktijk werken tot degenen die zich op wetenschappelijk vlak met financial auditing bezighouden. Niet alleen accountants die in de praktijk werken, maar ook hen die zich op het wetenschappelijk vlak met financial auditing bezighouden.

De eerste presentatie laat modellen zien zoals het transactiemodel, het schillenmodel en 'een jaarrekening is een doos geld'. Deze modellen verduidelijken de rol die statistiek speelt in de controle, en de mogelijkheden die er zijn om verschillende vormen van statistiek toe te passen.

Als tweede komt de beoordeling van de onvervangbare interne beheersing aan bod. Die beoordeling omvat de beoordeling van de IT. Aan de orde komt een aantal technieken waarmee kan worden onderzocht of en in hoeverre vastgelegde gegevens consistent zijn. Ook worden hier de compliance tests behandeld. Dergelijke technieken bouwen in de praktijk mee aan het bewijs dat de onvervangbare interne beheersing heeft gewerkt. Op grond van dit bewijs, deze voorwaarde, kan een accountant de controle afsluiten met substantive tests.

Na de pauze wordt een voordracht gegeven over substantive tests door middel van cijferanalyses. Deze cijferanalyse wordt uitgevoerd met behulp van regressieanalyse.

De vierde presentatie gaat over substantive tests met behulp van statistische steekproeven. Hierbij komen het Audit Risk Model (ARM) en de verbeterde versie ervan, het Bayesian Risk Analysis Model (BRAM) over het voetlicht. De audit risk modellen zijn gebouwd met de theorie van geldsteekproeven. Verduidelijkt zal worden dat niet elke deelpopulatie met een audit risk model kan worden behandeld. Zo zijn deelpopulaties waarin het wemelt van de fouten niet geschikt voor het toepassen van geldsteekproeven. Daar zullen postensteekproeven moeten worden gebruikt om de fout in die deelpopulatie met een redelijke nauwkeurigheid in geld te schatten.

De dag wordt afgesloten met een vijfde presentatie. Daarin zullen verschillende elementen die gedurende de eerdere presentaties aan de orde kwamen de revue passeren.

De 'basics' van het symposium zitten hem in het aangeven op welke plekken in de controle statistiek kan meehelpen toereikende controle-informatie te krijgen. De basics zitten ook in het maken van een keuze tussen keuren en schatten. En waarom risicoanalyse in de controle eigenlijk het aggregeren van controle-informatie door middel van geldsteekproeven is.

Programma Limperg Symposium Statistical Auditing 

Stuurgroep Statistical Auditing

De Stuurgroep Statistical Auditing is verbonden met het Limperg Instituut en heeft als doel 'het bevorderen van het correcte (effectief en efficiënt) gebruik van statistische methoden en technieken bij accountantscontroles en daarmee verwante controles op financiële verantwoordingen en overzichten'.

Hein Kloosterman RE RA, gepensioneerd adviseur IT-audit en Statistical Audit. Lid van de Stuurgroep Statistical Auditing.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.