Van de helpdesk

Samenstellen voor controleren; hoe zit dat?

Het kan voorkomen dat een accountantskantoor bij een klant een jaarrekening samenstelt die daarna onderdeel is van een wettelijke controle. De werkzaamheden die dan moeten worden verricht zijn afhankelijk van wie de wettelijke controle uitvoert.

Categorie:  Aan assurance verwant
Onderwerp: Hoe om te gaan met het samenstellen van een jaarrekening die daarna wordt gecontroleerd
Regelgeving: Standaard 4410

Vraag…

De directie van een middelgrote vennootschap vraagt ons om hen te helpen bij het opstellen van de inrichtingsjaarrekening. Deze jaarrekening wordt daarna onderworpen aan een wettelijke controle. Welke werkzaamheden moeten wij verrichten?

Antwoord…

Voor het antwoord is van belang of de controlerend accountant werkzaam is bij hetzelfde Nederlandse deel van het netwerk als u. In dat geval kan het opstellen als onderdeel van de controleopdracht worden gezien en hoeft Standaard 4410 niet te worden toegepast (zie art. 2A van Standaard 4410). Dit geldt ook indien de accountant zowel helpt bij het opstellen van de jaarrekening, als verantwoordelijk is voor de controle. Natuurlijk kan de onafhankelijkheid hier in het geding zijn en is de nodige aandacht voor de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO) op zijn plaats. Wanneer een accountant van een kantoor buiten het netwerk van de samenstellend accountant de controle uitvoert, is Standaard 4410 op de samenstellingsopdracht van toepassing. Ondanks dat Standaard 4410 het afgeven van een samenstellingsverklaring vereist, is het om verwarring te voorkomen niet de bedoeling om de gecontroleerde jaarrekening met twee verklaringen uit te brengen. Bij de gecontroleerde jaarrekening zal alleen de controleverklaring worden opgenomen. In de verklaringengenerator en in de HRA-deel 3 onder 5.1.4 is een voorbeeld van een samenstellingsverklaring met beperking van het gebruik en de verspreidingskring opgenomen.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.