Van de helpdesk

Functiewisseling en PE-verplichting

Elke accountant heeft een PE-verplichting. Maar hoe zit het precies als je tijdens een kalenderjaar van functie verandert?

Categorie: permanente eductie
Onderwerp: PE-verplichting bij functiewisseling
Regelgeving: Nadere voorschriften permanente eductie, Beleidsregel permanente eductie

Vraag…

Verandert mijn PE-verplichting als ik gedurende het kalenderjaar van functie verander?

Antwoord…

Wanneer een openbaar, intern of overheidsaccountant in 2018 accountant in business wordt of andersom dan moet die accountant in 2018 voldoen aan de PE-regels voor een accountant in business.

Indien sprake is van een functiewisseling van openbaar accountant naar intern of overheidsaccountant of andersom dan blijft de PE-verplichting van de accountant ongewijzigd. Voor deze accountants gelden namelijk dezelfde PE-verplichtingen.

Een bijzondere situatie ontstaat als een accountant (tijdelijk) stopt met werken. Wanneer een lid geen werkzaamheden en inkomen heeft kan het lid zijn zich laten indelen als 'Lid zonder inkomen'. Wanneer een accountant voor een periode langer dan drie maanden is ingedeeld in deze categorie, dan komt de PE-verplichting te vervallen totdat hij weer aan het werk gaat.

Gaat het lid weer aan het werk, dan krijgt hij weer te maken met een PE-verplichting. Deze gaat in op 1 januari volgend op het moment van herintreding. In de periode tot 1 januari kan het lid wel cursussen moeten volgen. Dit om te voldoen aan het deskundigheidsvereiste als omschreven in de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants.

Deze regels staan in artikel 7 van de Nadere voorschriften permanente educatie.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.