Serie

Pieter op zoek naar vernieuwing (3): Big data en koffie

Pieter de Kok gaat voor Accountant.nl op zoek naar vernieuwing in en rond het accountantsberoep. Aflevering 3: Big data, koffie en accountancyonderwijs 3.0.

Pieter de Kok

De Van Nellefabriek in Rotterdam is van staal en heel veel glas. Een inspirerende omgeving. Robuust, maar modern, precies zoals we de hedendaagse accountant graag zien.

Inmiddels is het een UNESCO werkomgeving. Ik drink er vaak een kop koffie met mijn gasten. Eerst slenteren we dan wat door het gebouw. Prachtige doorgezichten, heerlijke stiltes afgewisseld door holle echo's en hard geroezemoes. Hierna ploffen we in een luie bank om met elkaar van gedachten te wisselen.

Foto Pieter de Kok

Ook zo die donderdagmiddag. Mijn gasten kwamen voor een gesprek over big data in de accountancy. Twee heren uit het onderwijs, mij volledig onbekend. Wat u wellicht niet weet, is dat er heel wat wordt onderzocht in en om het accountancyonderwijs.

Het leuke van gesprekken met totaal onbekenden is het spel van aftasten en zoeken. Wat willen ze precies? Wat is hun achtergrond? Wat weten ze al van dit onderwerp en waar gaat dit gesprek heen?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms totaal kan doorslaan als ik op stoom kom. Ik kan dan in een flow komen en rustig een uur lang van alles bij elkaar praten. Geen enkel probleem. Ik waan mij een orakel.

Deze sessies worden kleurrijker naarmate mijn gasten ook meegaan in mijn enthousiasme. Dat motiveert. Het is als een goed brandend kampvuur. Het is gezellig. We zingen, we vertellen stoere verhalen, we slaan elkaar op de schouder en gooien er nog een stapel droog hout op toch al prima brandende kampvuur. Het knettert, het knalt, de passie hangt in de lucht, het is helemaal geweldig.

Ook zo deze donderdagmiddag. Niet gehinderd door enige kennis start er die middag een heuse 'Big data in de Accountancy'-revolutie in het accountancyonderwijs. Dit keer was de CEA (Commissie Eindtermen Accountancy) niet de dooddoener die het vaak wel is als het gaat om hervormingen in het onderwijs.

Studenten gaan zich storten op het toepassen en ontwikkelen van slimme algoritmes, vanaf 2018 gaan we integraal bedrijfsketens contoleren (we hebben immers alle data), real-time auditing finally meets continuous monitoring en het Internet Der Dingen gaat het vak volledig, maar dan ook volledig, op zijn kop zetten.

Big data in de accountancy! De business case was snel gemaakt, iedereen is overtuigd. We kijken elkaar voldaan aan. Het was een prima kennismaking.

Dit was achttien maanden terug.

Twee weken geleden was ik bij Hans Duits. Ik was er niet alleen. Een leuke groep mensen, een vier uur durende sessie en debat over het accountancyonderwijs 3.0. En heel veel beleving.

Het duurt wellicht wat langer, maar met heel veel 'Hans Duits' gaat het goed komen.

Suggesties voor deze serie over vernieuwing? Tips, een vernieuwende blik, een interview? Mail naar redactie@accountant.nl onder vermelding van 'Vernieuwing'.

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.