Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk dacht in de auto na over spiritualiteit als thema voor een column en kreeg een teken van het universum.

Discussie Column

Accountant, omarm je spirituele kant

Ik was onderweg naar Breukelen en in de auto aan het nadenken over een onderwerp voor een volgende column. Daar begin ik altijd een tijdje voor de deadline mee, zodat ik voldoende tijd heb om de creativiteit te laten stromen. Spiritualiteit is iets waar ik me altijd al voor heb geïnteresseerd, maar wat zeker de laatste tijd een belangrijker plaats in mijn dagelijkse leven inneemt. Maar daar zitten accountants, bekend om hun rationele en objectieve karakters, toch helemaal niet op te wachten? In Breukelen aangekomen keek ik op het aankondigingenbord in de centrale hal van Nyenrode in welk lokaal ik moest zijn. Bovenaan het bord stond een MBA-module 'Business en Spiritualiteit'. Er kon wat mij betreft geen duidelijker teken van het universum komen dat ik over spiritualiteit moest schrijven.

Even stil staan

Het mooie aan spiritualiteit vind ik dat het er in alle vormen en maten is. Als ik het heb over spiritualiteit, denken mensen toch vaak aan zingende heksen rond een vuur. Heel zweverig, heel hippie-achtig en absoluut niet des ondernemers of accountants. Maar dat is in ieder geval niet hoe ik het zie. Voor mij houdt het vooral in dat ik even stil sta, niet alleen maar in de waan van de dag door blijf gaan. Dat doe ik bijvoorbeeld door meditatie en yoga. Dit zorgt er bij mij voor dat ik rustiger om kan gaan met alles wat de dag te bieden heeft, dat ik minder stress ervaar en dat ik overall gelukkiger ben.

Als ik het heb over de term mindfulness, wordt er vaak wat minder verbaasd op gereageerd. En een beetje zweverig is ook wel oké. Mijn omgeving is het inmiddels gewend dat ik voor een belangrijke beslissing een kaart trek, of dat je etherische lavendelolie vanuit mijn kantoor ruikt op het moment dat ik even tot rust wil komen, of dat ik mijn eigen bedrijf volledig gemanifesteerd en gevisualiseerd heb.

Ook goed voor accountants

"Oké, leuk dat het voor jou werkt", hoor ik je denken. "Maar waarom zou het voor mij als accountant goed zijn om te proberen mijn spirituele kant meer te ontdekken?" Even naar dat mediteren, een praktisch en toepasbaar onderdeel van spiritualiteit. Onderzoek laat namelijk zien dat regelmatig mediteren ervoor zorgt dat de hersenstructuur verandert. Die veranderde hersenstructuur is al zichtbaar na acht weken dagelijks mediteren. Proefpersonen uit het onderzoek laten zien een beter concentratievermogen te hebben, emoties beter te kunnen verwerken, informatie beter te begrijpen en te verwerken, beter te kunnen leren, meer empathisch vermogen te hebben en bovendien minder agressie, stress en angst te ervaren. Dit klinkt allemaal ideaal om ook als accountant in ons drukke dagelijkse werk te ervaren, toch? En dan heb ik het nu alleen nog over de voordelen van mediteren.

Geen tijd?

Geen tijd om iedere dag even stil te zitten? Heel eerlijk, bij mij schiet het er ook wel eens bij in. Als ik dan 's avonds thuiskom van een volledig chaotische dag, weet ik ook meteen weer: ja, mediteren werkt voor mij echt.

Als extra motivatie nog een uitspraak van dr. Sukhraj Dhillon, professor aan Yale University, gespecialiseerd in life sciences en moleculaire biologie, met een fascinatie voor spiritualiteit: "You should sit in meditation for twenty minutes every day – unless you're too busy, then you should sit for an hour."

Via yoga is spiritualiteit, waaronder meditatie, langzaam de westerse wereld binnengekomen en het wordt steeds 'normaler' gevonden. Voor mij werkt het. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat jij het dan ook moet doen. Dat zorgt dan weer voor diversiteit binnen ons vak, ook mooi.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.