Magazine

Nieuws

Tuchtrechtboek - China wijst accountantskantoren aan voor beursfondsen - EC: Nederland moet regels fiscale eenheid wijzigen - Big four domineren markt duurzaamheids-assurance - Oud Nieuws - Tekenfilmaccountant Rosenbaum...

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 7/8, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Statistiek op Accountant.nl

De Stuurgroep Statistical Auditing verzorgt maandelijks een statistische column op Accountant.nl. Daar kan ook worden gereageerd en kunnen vragen worden gesteld. De derde column is onlangs verschenen: Zijn statistische steekproeven doeltreffend? (Accountant.nl. > Vaktechniek > Vaktechnische artikelen).

Tuchtrechtboek

Onlangs is het boek ‘Tuchtrecht voor accountants’ verschenen. In 127 pagina’s beschrijven Hans Blokdijk en Jan Achten de geschiedenis van het tuchtrecht voor accountants vóór en na 2009, toen het nieuwe tuchtrecht werd ingevoerd.

Daarna zetten zij op hoofdlijnen de procedures van het nieuwe tuchtrecht en de regeling van het klachtrecht uiteen en geven zij summier weer wat wel en wat niet kan. Daarbij verwijzen zij naar een relevante uitspraak.

Hans Blokdijk en Jan Achten: Tuchtrecht voor accountants. Uitgave IFO, Amersfoort 2011, prijs: € 25. Het boek is te bestellen bij IFO.

China wijst accountantskantoren aan voor beursfondsen

Chinese beursgenoteerde bedrijven moeten voortaan gebruikmaken van twaalf door de overheid goedgekeurde accountantskantoren, waaronder de big four, Grant Thornton en BDO.

De lijst komt nadat China herhaaldelijk is opgeschrikt door schandalen in beursgenoteerde bedrijven. Begin juni 2011 onthulde Deloitte nog een fraude bij het beursgenoteerde IT-bedrijf Longtop Financial Services. Met behulp van banken zou het bedrijf de banktegoeden veel te hoog in de boeken hebben gezet.

Officieel is de lijst een uitvloeisel van strengere standaards voor financiële verslaggeving in 2006 en 2009. Buitenlandse accountants mogen alleen in China actief zijn als zij samenwerken met lokale partners.

EC: Nederland moet regels fiscale eenheid wijzigen

De Europese Commissie heeft Nederland officieel verzocht om zijn regime voor de fiscale eenheid te wijzigen.

Volgens de huidige Nederlandse belastingwetgeving kunnen twee Nederlandse zusterbedrijven van eenzelfde buitenlandse moedermaatschappij samen geen fiscale eenheid vormen. In de praktijk betekent dit dat bedrijven waarvan de moedermaatschappij zich in een andere lidstaat bevindt geen gebruik kunnen maken van het regime van de fiscale eenheid. Dat is in strijd met de EU-regels, aldus de commissie.

Onder het regime van de fiscale eenheid kunnen bedrijven één belastingaangifte indienen voor een groep van ondernemingen, wat de naleving van de fiscale voorschriften vergemakkelijkt en de mogelijkheid biedt om winsten en verliezen te verrekenen.

Big four domineren markt duurzaamheids-assurance

De big four hebben de wereldmarkt voor assurance bij duurzaamheidsverslaggeving stevig in handen. Dat blijkt uit onderzoek van Verdantix, een internationaal analistenbureau.

KPMG en PwC lopen binnen de big four voorop. Overige accountantskantoren worden niet genoemd in het rapport.

Deloitte is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met het Global Reporting Initiative (GRI) voor de ontwikkeling van een XBRL-taxonomie voor duurzaamheidsrapportages.

Met de toepassing van de XBRL-standaard voor de elektronische uitwisseling van duurzaamheidsgegevens kunnen investeerders, accountants en analisten de informatie in duurzaamheidsrapportages eenvoudiger en sneller gebruiken.

Oud Nieuws

Accountant/Accountant.nl duikt maandelijks in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie.

Oud Nieuws (24): Reclameman over accountantscontrole (1967)

“In een gezellig praatje dat ik onlangs onder een prettig drankje had met een goede kennis - een accountant - kwam de vraag ter tafel of er eigenlijk wel een raakvlak zou zijn, waarop ons beider beroepen elkaar ontmoeten.”

Aldus ‘reclameman’ J.F. van Westerloo in het artikel Accountancy en reclame, twee werelden?, in de allereerste Accountant-Adviseur (januari 1967). En jawel, dat raakvlak is er volgens hem: het jaarverslag, “dat gebaseerd is op de door de accountant samengestelde balans en verlies- en winstrekening, doch waarvan de begeleidende tekst gewoonlijk door de publiciteitsman wordt geschreven”.

Hij legde daarbij de vinger op een zeer plekje. Van Westerloo begrijpt best dat bij dat verslag merkwaardigerwijs de pen wordt gevoerd door “iemand wiens taak het is de verkoop in de ruimste zin te ondersteunen”. De bedrijfsleiding heeft er immers veel belang bij dat de interpretatie van de cijfers “een zo gunstig mogelijk licht werpt op de bedrijfsvoering”.

Maar hij waarschuwt wel voor blunders: “Een misinterpretatie van statistische gegevens is een gevaarlijke zaak, die tot dwaze conclusies kan leiden. Ik hoorde onlangs een man die in zijn krant had gelezen dat 35 procent van de lijders aan tyfus stierven. Toen hem kort daarna de vreemde vraag werd gesteld wat hij liever zou zijn, miljonair of tyfuslijder, antwoordde hij onmiddellijk: ‘het laatste; het is een uitgemaakte zaak dat alle miljonairs eens sterven, maar bij tyfuslijders is dat slechts voor 35 procent het geval, zodat mij dan ongedachte toekomstmogelijkheden worden geboden’.”

Van Westerloo wil “allerminst” betogen dat de publiciteitsman “zulke onzin” zou verkopen, maar meent niettemin dat “het niet onverstandig zou zijn, de accountant (…) bij de interpretatie van de cijfers te betrekken”. Hij pleit voor een jaarverslag dat “wordt samengesteld door de publiciteitsman in nauw overleg met de directie én de accountant en dat in zijn totaliteit door de accountant voor akkoord wordt getekend”.

Blijkens de Memorie van Toelichting bij een in 1983 aangenomen wetswijziging willigde de wetgever zestien jaar later zijn wens in; althans, voor wat betreft de accountantscontrole (Van Westerloo spreekt consequent over ‘samenstellen’). De Gedrags- en Beroepsregels Registeraccountants bepaalden overigens al eerder dat de accountantsverklaring ‘betrekking heeft op de verantwoording als geheel’. Weer veel later, bij de wijziging van BW2 Titel 9 in 2005, kwam expliciet in de wet te staan dat de accountant in zijn verklaring een oordeel geeft over de verenigbaarheid tussen jaarverslag en jaarrekening.

Over de inbreng van de ‘publiciteitsman’ hoor je niet veel meer. Al was het maar omdat de meeste van hen tegenwoordig vrouw zijn.

Tekenfilmaccountant Rosenbaum

Harold Rosenbaum Chartered Accountant Extreme is een vijfdelige tekenfilmserie waarin een accountant - geen boekhouder maar een heuse auditor - de hoofdrol speelt. Waarschijnlijk de enige in zijn soort. Bekijk de afleveringen, die allemaal vijf minuten duren, op Accountant.nl onder de rubriek Lekker Werken.

Europese bedrijfstop ziet weinig heil in ingrepen auditmarkt

De top van het Europese bedrijfsleven is geen voorstander van drastische maatregelen voor een hervorming van de auditmarkt. Bedrijven zien meer in betere communicatie over de werkzaamheden van de accountant. Dat blijkt uit onderzoek van PwC.

Een meerderheid van de respondenten vreest dat verstrekkende maatregelen, zoals de voorstellen uit het groenboek van de Europese Commissie, niet zullen leiden tot een verhoging van de kwaliteit van de accountantscontrole, maar alleen maar tot hogere kosten en een beperking van de flexibiliteit.

Volgens PwC zijn bedrijven bijna unaniem tegen een joint audit-verplichting, waarbij twee kantoren de controle doen, met uitzondering van de Franse respondenten. Hier is de joint audit al jaren verplicht.

Verplichte roulatie van accountantskantoren is ook niet erg populair. Zeventig procent van de ondervraagden is hier tegen. Tweederde van de respondenten is daarnaast tegen een verplichte nieuwe aanbesteding van de accountantscontrole na een bepaald aantal jaren.

Het verbeteren van de communicatie tussen accountants en toezichthouders kan wel op grote steun rekenen. De helft van de ondervraagden zegt daarnaast een betere verslaglegging van de accountantswerkzaamheden te ondersteunen, bijvoorbeeld door een uitgebreidere controleverklaring.

Het onderzoek werd gehouden onder cfo’s en voorzitters van audit committees van grote bedrijven in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

EIM: klanten stellen steeds meer mvo-eisen aan mkb

Meer dan de helft van het mkb meldt dat klanten steeds meer eisen stellen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Ruim een derde van het mkb heeft mede hierdoor stevige mvo-ambities voor de komende jaren. Dit zijn enkele conclusies uit het door EIM gehouden onderzoek ‘MVO-ambities in het MKB’.

Driekwart van het mkb met mvo-ambities vindt onafhankelijke informatie over mvo onmisbaar om hun ambities te kunnen realiseren. Het middenbedrijf (50-250 werkzame personen) toont zich daarbij actiever en ambitieuzer dan de kleine bedrijven (2-10 werkzame personen).

Uit het onderzoek, gehouden onder 1.663 mkb-bedrijven met tussen de twee en 250 werkzame personen, blijkt dat energiebesparing en milieumaatregelen de hoogst scorende mvo-activiteiten zijn. Ongeveer de helft van het mkb wil meer over mvo gaan communiceren. Ruim een derde wil aan de eigen leveranciers meer mvo-eisen gaan stellen en circa 25 procent zegt meer mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt te gaan aannemen.

Rotterdam stopt met eigen accountantscontrole

Ernst & Young is voor de periode van drie jaar herbenoemd tot controlerend accountant van de gemeente Rotterdam, met een optie van één jaar extra. Nieuw hierbij is dat het reviewmodel met de eigen auditservice verdwijnt.

“De rol van de externe accountant bij de gemeente Rotterdam is niet anders dan die de afgelopen vier jaren was”, zegt Marianne Westerhout, controlerend accountant van Ernst & Young voor de gemeente Rotterdam. “Ernst & Young blijft de externe controlerend accountant van de raad. Wat anders is, is dat wordt afgestapt van het reviewmodel met de Audit Services Rotterdam (ASR). In plaats van reviewen van het controlewerk van de ASR gaat Ernst & Young op een andere wijze samenwerken met de ASR. De accountantscontrole voltrekt zich de komende jaren tegen een achtergrond van vernieuwd financieel toezicht in de havenstad. Niet langer zijn er twee accountants die de concernrekening certificeren. Tot 2010 certificeerde de ASR de concernrekening voor het college en Ernst & Young certificeerde die zelfde concernrekening voor de gemeenteraad.

De ASR gaat zich toeleggen op operational audits. De controle van de jaarrekening gebeurt door Ernst & Young. Deze herinrichting van de controletoren leidt tot hogere kosten voor de externe controle en lagere interne accountantskosten. In 2004 heeft de Rotterdamse gemeenteraad een eigen accountant aangesteld, naast de accountant van het college. Nu neemt de gemeente afscheid hiervan, waardoor Ernst & Young meer accountantscontrole-uren gaat maken voor de uitvoering van de controle. Daar staat tegenover dat de gemeente zelf minder accountantscontrole-uren maakt.”

Website test dagelijks vakkennis accountants

De website KendeCos.nl heeft onder accountants al zeshonderd volgers. Dagelijks krijgen zij drie vragen voorgelegd over regelgeving in de accountancy. Elke dag zet initiatiefnemer Gideon Folkers drie multiple choice-vragen online. “Die gaan verder dan alleen de COS. KendeCos.nl gaat over de hele breedte van de accountancy, maar heeft wel voornamelijk betrekking op assurance-opdrachten. Daar is met de komst van de Wta en het toezicht door de AFM heel wat gebeurd.”

Folkers merkt tot zijn verbazing dat er veel accountants zijn die moeite hebben met de regels. “De media hebben al veel geschreven over accountants die onvoldoende zijn toegerust voor hun vak. Er is tot nu toe maar één vraag geweest die iedereen goed had, dat was de vraag wat ERP betekent. Maar op de vraag welk soort werkzaamheden minimaal moeten worden uitgevoerd voor elk van materieel belang zijnde transactiestroom of rekeningsaldo, was maar 34 procent van de antwoorden goed. Ik had hogere scores verwacht.”

Dagelijks is Folkers een halfuur tot drie kwartier bezig om vragen te bedenken en online te zetten. Het bijhouden van de statistieken gebeurt automatisch.

Madoff-slachtoffer krijgt nog geen inzage in werkdossier EY

Ernst & Young Accountants LLP in Rotterdam hoeft de boeken niet te openen voor het op de Britse Maagdeneilanden gevestigde hedgefonds Thybo Stable Fund Ltd. Daar is op dit moment geen aanleiding voor, zegt de Rechtbank Rotterdam.

Thybo vindt dat EY als haar controlerend accountant had moeten waarschuwen voor de risico’s die Thybo nam door alle ingelegde gelden te investeren in het fonds van Bernard Madoff.

Thybo heeft de Rechtbank Rotterdam gevraagd om vast te stellen dat EY te kort is geschoten en onrechtmatig heeft gehandeld. Het fonds eist een voorschot van vijf ton op een schadevergoeding, waarvan de precieze hoogte nog zal moeten worden vastgesteld.

Thybo bracht in december 2010 een dagvaarding uit en eist nu dat EY een kopie overlegt van alle documenten uit het werkdossier inzake het fonds van 1 mei 2008 tot 1 september 2008.

De rechtbank vindt dat nog niet nodig. Er kan niet op voorhand worden gezegd “dat een accountant als EY alleen verantwoording kan afleggen door inzage te geven in haar werkdossier”.

Thybo had volgens de rechtbank voldoende informatie om een concrete en gedocumenteerde dagvaarding uit te brengen. EY heeft zich daartegen nog niet verweerd. Pas in de loop van het debat kan de rechter vaststellen of de stellingen nader moeten worden onderbouwd met gegevens uit het werkdossier.

Meer steun voor ondernemers in buitenland

Nederlandse ondernemers krijgen meer steun op buitenlandse markten. De overheid zal daar alle mogelijke internationale contacten voor inzetten. Dat liet het kabinet onlangs weten aan de Tweede Kamer in een brief over het internationale economische beleid.

“Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel in het buitenland”, aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. “Handel en investeringen zorgen voor groei en werkgelegenheid. Daarom zet het kabinet zich actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland.” De focus ligt op landen met snel groeiende markten zoals China, Vietnam, India of Brazilië. Goede contacten met de overheid kunnen juist in deze landen een belangrijke rol spelen.

De topsectoren van de Nederlandse economie kunnen zich alleen blijven onderscheiden op de wereldmarkt door samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en de overheid. Bestaande subsidieregelingen worden daarom deels vervangen door een gezamenlijk actieplan over het optreden in het buitenland. Daarvan zullen ook handelsmissies onderdeel uitmaken. De topsectoren zijn: energie, creatieve industrie, life sciences, tuinbouw en uitgangsmaterialen, hightech, water, agrofood en chemie.

Het kabinet geeft kansrijke starters uit het mkb bij de sprong naar het buitenland een steun in de rug. Zij zetten hun eerste stap in internationaal ondernemen vooral in de landen om ons heen. Op deze markten krijgen mkb-starters steun voor het ontwikkelen van een strategie, toegang tot digitale informatie over het land, en advies van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO’s).

Bergambacht mkb-vriendelijkste gemeente

Het Zuid-Hollandse Bergambacht is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, waarin ruim 17.000 ondernemers zich hebben uitgesproken over het ondernemersklimaat in de Nederlandse gemeenten.

Bergambacht wordt op de ranglijst gevolgd door Skarsterlân op de tweede en Roermond op de derde plaats. De Zuid-Hollandse plaats neemt de titel over van Koggenland, dat zich in 2008 de mkb-vriendelijkste mocht noemen. Van de grote steden in Nederland komt Helmond (ruim 88.000 inwoners) als beste uit de bus, gevolgd door Eindhoven en Zwolle. MKB-Nederland heeft dit jaar een aparte ranglijst gemaakt van de G36-steden, omdat die zich beter onderling laten vergelijken dan met (veel) kleinere gemeenten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.