Magazine

Spookcijfer: Bron plagiaatcijfer: 24 jaar doorvertellen

Sommige spookcijfers die wij in deze rubriek over de knie leggen zijn niet meer dan amusant en doen weinig schade. In andere gevallen zitten er echter belangrijke (inter)nationale belangen achter en dan is het des te schrijnender als blijkt dat het gaat om totaal ongegrond cijfermateriaal.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Een pijnlijk voorbeeld daarvan is de schade als gevolg van inbreuk op het intellectueel eigendom, variërend van nagemaakte Prada-handtassen tot illegaal downloaden van muziek en films. De industrie trekt zich al jaren terug in de loopgraven en wil het wel van de daken schreeuwen dat de schade niet is te overzien. Alleen al in Amerika zou het gaan om een jaarlijkse schadepost van tussen de tweehonderd en 250 miljard dollar en 750.000 banen. Naast de muziekindustrie is ook de Business Software Alliance (BSA) - in Nederland in de volksmond softwarepolitie - een van de usual suspects. Met enige regelmaat publiceert deze organisatie dramatische cijfers over de kosten van illegale softwarekopieën.

De industrie schiet zich nu echter onbedoeld in de eigen voet. Als gevolg van een wet die er kwam op voorspraak van de industrie zelf werd in het Witte Huis een hoge ambtenaar - Victoria Espinel, in de media ook wel de First Copyright Czar - aangesteld. Zij kwam in april met een vernietigend rapport.

Het bedrag van 200 tot 250 miljard - waar onder ander het ministerie van handel, de douane en het merkenbureau mee schermen - blijkt de FBI als bron te hebben. Maar, zo schrijft Espinel: “(…) officials told us that it has no record of source data or methodology for generating the estimate and that it cannot be corroborated.”

Kortom: er is simpelweg geen bron. Espinel onderzocht ook de manier waarop de BSA komt tot de schadelast van negen miljard als gevolg van gekopieerde software, en constateert over het onderzoek: “It uses assumptions that have raised concerns among experts we interviewed, including the assumption of a one-to-one rate of substitution and questions on how the results from the surveyed countries are extrapolated to nonsurveyed countries.”

De BSA bedacht kortom dat elke gebruiker van een illegale kopie per definitie een verloren klant van een legaal exemplaar is. De pijnlijkste bevinding voor de industrie is echter de bron van het genoemde gigantische Amerikaanse banenverlies als gevolg van plagiaat en piraterij. Espinel concludeert dat ook hiervoor geen goede bron bestaat.

En de website Ars Technica ging anderhalf jaar geleden al op onderzoek uit om het spoor te volgen naar uitlatingen van Ronald Reagans minister van handel Baldridge. In 1986 (sic) zei hij dat vervalsingen de economie ‘ergens tussen’ 130.000 en 750.000 banen kostten.

Wat ons betreft kunt u zich vanaf vandaag dus iets minder schuldig voelen als u wat verse muziek illegaal binnenhaalt op uw computer. Oh, en voor de duidelijkheid: we adviseren u uiteraard om dat vooral niet te doen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.