Nieuws

Concurrentie en fraude speerpunten Amerikaanse commissie

De commissie die de Amerikaanse minister van Financiën Paulson heeft ingesteld om de auditmarkt te onderzoeken, heeft tijdens de eerste bijeenkomst een discussiestuk vrijgegeven.

Eén van de voorzitters van de Advisory Committee on the Auditing Profession (ACAP), Arthur Levitt, voormalig voorzitter van beurswaakhond SEC, zei tijdens de presentatie van het stuk dat de verantwoordelijkheid van de accountant voor het opsporen van fraude één van de speerpunten is van het onderzoek. Volgens Levitt heeft de ondergang van Arthur Andersen de kwetsbaarheid van accountants aangetoond als ze op dit gebied niet beter presteren.

Ook de concentratie in de auditmarkt is onderwerp van onderzoek. De ACAP bekijkt de gevolgen van het mogelijke gebrek aan concurrentie voor de kwaliteit van de accountantscontrole en eventuele politieke stappen om de huidige situatie te beïnvloeden.

Momenteel controleren de grootste accountantskantoren 78 procent van de beursgenoteerde ondernemingen in de Verenigde Staten, gemeten naar omzet van deze bedrijven is dit zelfs 99 procent.

(Bron: Accountancy Age)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.