Nieuws

SOx 404 voor kleinere bedrijven wellicht weer uitgesteld

Christopher Cox, voorzitter van de Securities and Exhange Commission (SEC), wil beursfondsen met een marktkapitalisatie van minder dan US$ 75 miljoen langer de tijd geven om aan de eisen van section 404 van de Sarbanes-Oxley Act te voldoen.

Dat meldt persbureau Reuters. Sinds de introductie van de wet in 2002 zijn kleinere ondernemingen vrijgesteld van de verslaggeving en controle over interne beheersingsmaatregelen vanwege de relatief hoge kosten die hieraan verbonden zijn in vergelijking met grote ondernemingen.

Alhoewel de SEC onlangs maatregelen heeft genomen om de SOx 404-eisen te verlichten, blijven politici en bedrijven vragen om verder uitstel. De toezichthouder heeft de deadline al vier keer eerder verschoven, de laatste keer naar 2009.

De SEC gaat nu echter een kosten-batenanalyse maken van de pas geïntroduceerde guidance van de SEC en de nieuwe Auditing Standard 5 van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), maar resultaten hiervan worden niet eerder dan juni 2008 verwacht. Tegen die tijd zijn de kleinere ondernemingen echter al bezig met de voorbereidingen voor SOx 404.

Bij een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden gaf Cox aan een extra jaar uitstel te overwegen, maar dan alleen voor het deel van SOx 404 dat betrekking heeft op de accountantscontrole van de interne beheersingsmaatregelen, van uitstel voor de verslaggeving door het management is wat betreft de SEC geen sprake.

Op de vraag van journalisten of de SEC een volledige uitzondering overweegt voor kleinere ondernemingen om te voldoen aan het controledeel van SOx 404, antwoordde hij dat de wetgeving hierin niet voorziet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.